30 godina od smrti Boba Marleya

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višegodišnja bitka Boba Marleyja s malignim rakom kože završila je 11. svibnja 1981. godine u bolnici u Miamiju, cime je prerano, u 36. godini, okoncan život najvece svjetske zvijezde i ikone reggae glazbe.

Njegov sin David Ziggy Marley, koji je u trenutku oceve smrti imao 12 godina i kasnije i sam postao zvijezda reggaea, izjavio je da je tridesetogodišnjica njegove smrti prije prigoda za proslavu nego za žalovanje.

"Ovo je dan putovanja. Dan našeg pokreta. Tako ga mi prihvacamo. Nismo ovdje da bismo plakali ili bili tužni. Ovdje smo da budemo sretni i slavimo", rekao je Ziggy Marley na otvaranju izložbe o njegovu ocu u Muzeju Grammyja u Los Angelesu, koja ce trajati do 2. listopada.

Marleyjeva obitelj blisko je suradivala s organizatorima izložbe i posudila im neke od suvenira iz privatne zbirke. Najvredniji eksponat na izložbi je Marleyjeva osnovna gitara, modificirani Gibson Les Paul od mahagonija, koja nikada nije izložena u SAD-u. Inace je stalni eksponat u muzeju Boba Marleyja u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke.

"To je bilo njegovo cedo. To je bilo njegovo oružje. To je stvar koju je držao najbliže sebi, na pozornici i iza nje. Drvena je, prirodna. Dio njegova znoja je u toj gitari", objasnio je Ziggy.

Izložena je i Marleyjeva plava jakna koju je cesto nosio na pozornici, njegove fotografije, stari posteri i ploce. Prikazuju se videoisjecci i može slušati njegova glazba.

Jamajcanska reggae legenda, covjek koji je napisao pjesme "I Shot the Sheriff", "No Woman, No Cry", "Could You Be Loved", Get Up, Stand Up", "Redemption Song", "One Love", "Buffalo Soldier"..., iza sebe je ostavio nasljede koje je utjecalo na mnoge glazbene žanrove, pop kulturu i protestnu glazbu.


Podijeli: Facebook Twiter