3 Turistička cvijeta u Istru, nagrađeni i 2Cellos

Dvojcu 2Cellos nagrada za promicanje hrvatskog turizma (M. MIJOŠEK)
Dvojcu 2Cellos nagrada za promicanje hrvatskog turizma (M. MIJOŠEK)

Violončelisti Stjepan Hauser i Luka Šulić, poznatiji kao 2 Cellos, danas su u Dubrovniku nagrađeni za promicanje hrvatskog turizma u svijetu. Zaslužili su, naime, nagradu Turistički cvijet –kvaliteta za Hrvatsku koju dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora te Hrvatska radiotelevizija. U Istru je Turistički cvijet otišao porečkom kampu Lanterna kao najboljem velikom kampu te rovinjskom hotelu Park kao najboljem hotelu na Jadranu s tri zvjezdice. Također, plaža kampa Koversada u Vrsaru zaslužila je Turistički cvijet za naj-plažu hrvatskog Jadrana u kategoriji resort plaža.

Niti jedan zlatni Turistički cvijet za destinacije nije došao u Istru. Naime, šampionom turizma je proglašen Split koji je ujedno dobio Turistički cvijet u kategoriji malih turističkih mjesta na Jadranu. Cavtat je primio ovo priznanje u kategoriji srednjih turističkih mjesta, a u kategoriji najvećih slavio je Dubrovnik.

Dubrovnik je ujedno primio i zlatni Plavi cvijet, nagradu Hrvatske turističke zajednice za najuređeniji grad na Jadranu s više od 10 tisuća stanovnika, Vodice su zaslužile Plavi cvijet u kategoriji mjesta od tri do 10 tisuća stanovnika, Brela kao mjesto od tisuću do tri tisuće stanovnika, a za najmanja mjesta Plavi je cvijet zaslužio Veli Lošinj.

Podijeljene su i nagrade najboljim djelatnicima u akciji HTZ-a Čovjek-ključ uspjeha u turizmu. Svečanoj dodjeli turističkih nagrada prisustvovao je i premijer Zoran Milanović.

Milanović: Želimo biti najbolji u Europi

- U ovom poslu nema praštanja. Ovo je posao povjerenja. Nekoliko put mi se dogodilo da sam se kao turist s neke destinacije vratio razočaran i bijesan i iz toga sam izvlačio predrasude prema nekim krajevima. Moramo ispričati veliku priču o sebi, međutim realnu, a ne bajku. Ovdje sam u ovom slavnom gradu bio domaćin jednom uvaženom gosti s puno utakmica iza sebe, ali me iznenadilo kako malo zna o povijesti Dubrovnika. To mi govori koliko moramo govoriti o sebi da privučemo  ljude u Hrvatsku.

Naša realnost je takva da se na velikom svjetskom tržištu ne možemo nametnuti velikom tehnologijom ili novim antibioticima svakih pet godina, jer nemamo toliko novca i resursa, ali možemo ljude uvjeriti da smo vrijedni njihova poštovanja. Prošle sam godine u jednom istarskom gradu dvije sobe platio više nego u Bruxellesu. Koliko god smo bili nezadovoljni što je cijena bila visoka, bili smo zadovoljni što je hotel pun. Želim da sezona traje cijele godine i da se ove nagrade dodjeljuje ne početkom jeseni kada se smatra da je sezona gotova, nego u ožujku i travnju, odnosno da nam sezona traje cijele godine.

Cilj nam je da budemo najbolji u Europi, rekao je premijer Zoran Milanović koji je uručio nagradu ovogodišnjem šampionu turizma Splitu.  (Izvješćuje Barbara BAN)

Hauser: Vijest o ljepoti Hrvatske širi se sve više

Ta nagrada je ogromna čast za nas, budući da je to najprestižnija nagrada koja se može dobiti u Hrvatskoj, ne dodjeljuje se učestalo i svake godine, već samo kada se dogode veliki uspjesi na svjetskom nivou, koji lansiraju ime Hrvatske u svijet. Tako je ta nagrada bila uručena tek nekoliko puta Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, nakon Svjetskog prvenstva 1998., Goranu Ivaniševiću nakon Wimbledona, Blanki Vlašić, Janici…

Kao što vidite, do sada je nagrada bila vezana uglavnom za sport pa nam je stoga još draže da možemo pokazati kako Hrvatska može biti prepoznatljiva u svijetu i po nekim drugim stvarima, rekao nam je Puljanin Stjepan Hasuer koji uz Dubrovčanina Luku Šulića čini violončelistički dvojac 2Cellos.

Kaže i da gdje god nastupaju gotovo svi znaju da su iz Hrvatske. "A ako i ne znaju, brzo saznaju, a vijest o ljepoti Hrvatske se širi sve više, i sve je više ljudi koji su zainteresirani za posjet Lijepoj našoj", priča mladi glazbenik koji je trenutno u SAD-u, a on i prijatelj nastavljaju idući mjesec s koncertiranjem po Australiji i Kini gdje će biti glazbena podrška Eltonu Johnu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter