3 požara gasilo 90 vatrogasaca i 2 kanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu Donje i Gornje Nugle u petak oko podneva izbio je velik požar. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Buzet dojavu su dobili oko 12.15 sati, a u borbi s vatrenom stihijom ubrzo su im se pridružile i kolege iz svih vatrogasnih postrojbi Istre: Labina, Pazina, Umaga, Pule, Poreca i Rovinja, dobrovoljni vatrogasci DVD-a Buzet i Cicarija, šumari Hrvatskih šuma te dva kanadera iz Zadra.

U vatrogasnoj intervenciji sudjelovalo je 90 gasitelja, vatrogasaca i šumara, s 30 vozila s time da je još 30 šumara, bilo u pripravnosti, spremni da se u svakom trenutku prikljuce akciji. Opožareno je oko 50 hektara površine, i to bjelogoricne šume, borova, suhe trave i niskog raslinja.

Veci dio požara stavljen je pod kontrolu tek nakon petnaestak naleta kanadera, a u cijelosti je lokaliziran u 17 sati, doznajemo od zapovjednika JVP-a Buzet Damira Fabijancica.

Prema neslužbenim informacijama, požar kod Nugle prouzrocilo je paljenje korova oko maslinika. Vatra je prešla prugu i proširila se prema nepristupacnom terenu u pravcu Genetskog centra i Sluma na Cicariji. Iako je vatra stigla nadomak Nugle, niti u jednom trenutku nije zaprijetila selu.

Požar je ipak izazvao zabrinutost mještana.

- Na Cicariji vec dugo nije bilo požara, a sada u razmaku od svega tri tjedna zahvatila su nas dvije velike vatrene stihije, rekao je Marin Nežic, 31-godišnjak iz Nugle. Mještani se sjecaju da je zadnji puta kanader bio angažiran 1994. godine, kada je gasio veliki požar na Humskom krasu, od Forcici prema Rockom Polju.

Buzetski vatrogasci u 12.15 sati, gotovo istovremeno, dobili su dvije dojave, o požaru kod Nugle i kod Valari na Sovinjštini, no tamo se vatra širila manjom brzinom. Ugašena je u 14.30 sati, a izgorjelo je oko 4.000 cetvornih metara trave.

Oko 14 sati izbio je je i požar kod Rakitovca, na slovenskom dijelu Cicarije u pravcu Raspadalice koja je vec bila ugrožena požarom iz smjera Nugle, medutim on nije prešao granicu vec je ubrzo ugašen i lokaliziran na slovenskoj strani, petstotinjak metara nadomak malogranicnom prijelazu Slum - Rakitovec. U gašenju su slovenskim kolegama pomogli i vatrogasci iz Buzeta.


Podijeli: Facebook Twiter