3. maj ostaje bez posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četrdesetak trećemajaca iz predobrade crne metalurgije zbog nedostatka posla moralo se prebaciti u druge radne jedinice. Ovo je izgleda samo prvi val jer, kako doznajemo u sindikatima, za idući tjedan najavljen je premještaj njih još toliko dok za petnaestak dana, kaže glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić, "na red" dolazi i tristotinjak zaposlenih u predmontaži trupa.

U 3. maju već se više od dvije godine nije ugovorio novi brod, više nema nijedne nove kobilice broda za položiti na navoz i zvoni na uzbunu. Prvi zastoji u proizvodnji su počeli, a sada će se brzo i lančano početi širiti.

- Situacija je krajnje ozbiljna. Ako u brodogradilištu hitno ne ugovorimo "repeat" brodove, dakle, ovdje pričamo samo o onim novogradnjama za koje već imamo nacrte i tehničku dokumentaciju, 3. maj iduće godine ostaje kompletno bez posla.

Svaki drugi brod znači barem godinu do godinu i pol, koliko je potrebno vremena za izradu dokumentacije, a mi toga više nemamo, upozorava predsjednik trećemajske podružnice Sindikata Istre i Kvarnera Vedran Sabljak. 

Član Uprave 3. maja Predrag Božanić kaže da se zasad ljude neće slati kućama, na čekanje.

- Problem pomanjkanja posla nastojat ćemo kroz ovo naredno razdoblje "progurati" kroz preraspodjelu naših radnika i smanjenje kooperacije, objašnjava Božanić. (O. A./NL)


Podijeli: Facebook Twiter