3. maj nudi NATO-u raketne bacace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci prve obljetnice ulaska Hrvatske u NATO, Ministarstvo obrane pripremilo je katalog hrvatske vojne industrije u kojem je predstavljeno 38 tvrtki, od proizvodaca oružja do proizvodaca carapa i hrane. Taj vodic kroz hrvatske tvrtke koje mogu ponuditi svoje proizvode obrambenom sektoru sastavljen je na engleskom jeziku i to stoga što je, kako objašnjavaju u MORH-u, namijenjen prvenstveno korisnicima izvan Hrvatske.

Medu tim bi korisnicima zasigurno veliki dio trebale ciniti zemlje saveznice buduci da se racuna da ce pristupanje NATO-u olakšati plasman hrvatskih proizvoda na tržište ostalih clanica Saveza, pogotovo posredstvom specijaliziranih NATO-ovih agencija preko kojih zemlje clanice i nabavljaju vojnu opremu i ostale potrepštine za svoje vojske.

U trenutku kada se tek ocekuje rasplet oko hrvatske brodogradnje i njezine sudbine neke od tvrtki iz tog sektora pokušavaju naci svoj prostor upravo na vojnom tržištu pa su tako predstavljene i u MORH-ovom katalogu. Medu njima je i 3. maj TIBO koji nudi nekoliko svojih proizvoda, poput protuzracnog raketnog sustava Strijela 10-CRO za koji isticu da je namijenjen za protuzracnu obranu mehaniziranih kopnenih snaga, kao i zaštitu vitalnih objekata poput zracnih i pomorskih baza.

Brodosplit - Brodogradilište specijalnih objekata, pak, reklamira se kao tvrtka koja ima dva desetljeca dugu tradiciju izgradnje "sofisticiranih ratnih brodova, podmornica i specijalnih plovila". Medu svojim proizvodima navode, primjerice, konvencionalne torpedne podmornice, diverzantske podmornice, patrolne camce, desantne brodove - minopolagace i slicno. Brodogradilište Kraljevica predstavlja "300 godina bogate povijesti" tijekom koje su gradili i jedrenjake i dvije fregate za austrougarsku mornaricu, a isticu da je u tom brodogradilištu izgradeno više od 150 ratnih brodova.

Medunarodnim kupcima nude se i "civilni" proizvodi, kao što su carape i hrana. Svoje carape tako prezentira tvornica Jadran za koju se navodi da može ponuditi i poseban program carapa u cemu ima iskustva zbog opskrbe Hrvatske vojske. Koprivnicka Podravka prezentirana je s dvije vrste cjelodnevnih suhih obroka koje koriste i hrvatski vojnici.

Svoje mjesto u obrambenom sektoru traže i proizvodaci odijela poput Varteksa, tvornica stakla koja suraduje s Ferrarijem, Aston Martinom i drugim poznatim markama, Lipik Glas, proizvodaci kaciga Šestan Busch, ali i ?uro ?akovic s cijelim nizom svojih proizvoda, karlovacki HS Produkt te nekoliko ustanova - Institut Ruder Boškovic, Brodarski institut i Fakultet elektrotehnike i racunarstva.


Podijeli: Facebook Twiter