3. IAGI: Hrana spaja ljude bez obzira na uvjerenja

Rafik Tlatli poslužuje tuniško jelo ojja
Rafik Tlatli poslužuje tuniško jelo ojja

Svjetski kulinarski majstori, gastronomski stručnjaci i turistički djelatnici susreli su se na danas započetom Međunarodnom kongresu autohtone kuhinje IAGI (International Art of gastronomy in Istria) u umaškom hotelu Sol Garden Istra. Manifestacija, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića te pokroviteljstvom Grada Umaga i Istarske županije, otvorena je uz pozdravne govore dožupanice Giuseppine Rajko i gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea.

Oni su istaknuli važnost autohtone gastronomije kao dijela tradicije, kulture i prepoznatljive turističke ponude određenog teritorija i njegovih ljudi te vrijednost IAGI-ja za prezentaciju istarskih delicija i doprinos ugledu i prepoznatljivosti Poluotoka.

"Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije" glavna je tema kongresa koji povezuje i zbližava kuhare iz različitih zemalja te posjetiteljima nudi niz zanimljivih predavanja, prezentacija i degustacije stotinjak jela svjetske gastronomije, počevši od istarske. Ovogodišnja je zemlja partner Srbija, a osim Hrvatske sudjeluju i Slovenija, Tunis, Izrael, Palestina, Velika Britanija, Poljska, Albanija i Malta.

Ojja iz Nabeoula prvo je tradicijsko jelo koje je danas bilo moguće kušati. Pripremio ga je Rafik Tlaatli, šef kuhinje i vlasnik hotela Yasmins Nabeoul iz Tunisa, a riječ je o specijalitetu od pečenih pomidora i paprika s češnjakom i maslinovim uljem, škampima i jajima.

Predsjednik Kuharskog saveza Izraela Leon Menahem najavio je poljsko-hebrejsko jelo gifilte fish. Radi se o duguljastim okruglicama od ribe skuhane s povrćem i nasjeckanih kuhanih jaja začinjenih češnjakom i posluženim s kuhanom mrkvom. "Prvi sam put u Istri i Hrvatskoj i zaista sam zadivljen gostoprimstvom i onime što sam dosad vidio u Umagu", rekao je Menahem.

Ismail Jaber, jedan od kuhara iz Palestine na čijem je meniju bilo njihovo izvorno jelo musakhan – piletina s lukom, maslinovim uljem i začinom sumak na podlozi od kruha, naglasio je da kulinarstvo, priprema i konzumacija hrane mogu spojiti ljude, bez obzira na njihovu rasu, vjeru, politička i bilo koja druga uvjerenja.

Na značaj turističke ponude s tipičnim i kvalitetnim jelima te originalnom prezentacijom i ljubaznim domaćinima, ukazao je masterchef i ambasador srpske kuhinje Jovica Djurdjević.

Predsjednik kuharskog saveza Malte Guido Delbono skuhao je kawlatu, maneštru od povrća sa svinjetinom. O poljskim jelima govorila je Joanna Magdalena Ochniak, predsjednica Women in WACS (svjetska federacija kuhara). (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter