3 dana u Zagorju skuplje nego 7 u Africi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlazak na izlet, pa makar na mjesto udaljeno tek 50-ak kilometara, za vecinu je djece izniman doživljaj i rijetko koji roditelj nece popustiti pred željama djeteta. No, želje su jedno, a mogucnosti drugo. Pogotovo u ovo recesijsko vrijeme kada 150 kuna znaci rucak za iducih sedam dana.

A upravo oko 150 kuna koštaju jednodnevni školski izleti tijekom kojih školarci nižih razreda posjecuju razne znamenitosti Istre, od jame Baredine do Butonige i Istarskih Toplica. No, iako na prvu loptu 150 kuna za jednodnevni izlet nije puno, pitanje koje si mnogi roditelji postavljaju jest što je ukljuceno u tu cijenu, uzimajuci u obzir da djeci nije osiguran rucak.

Za jednodnevni izlet 400 kuna


- Razumijem da izlet košta, treba platiti troškove putovanja, no 130 kuna za, primjerice, izlet u jamu Baredine bez rucka, udaljenu tek 60-ak kilometara od Pule, malo je previše, rekla nam je jedna od mnogobrojnih majki kojoj je itekako problem dati taj novac za izlet. K tome, ima još jedno dijete koje takoder želi na izlet, pa na koncu izlet za dvoje djece košta 260 kuna plus džeparac za rucak, sladoled ili sok.

- To više nije ni 260 kuna, vec minimalno 400 kuna za jednodnevni izlet, kazala nam je ogorcena majka te se zapitala zbog cega su jednodnevni izleti toliko skupi.

- Kako da ja svom djetetu objasnim da ne može ici na izlet jer nemam novaca, a svi drugi idu, rekla je, izražavajuci nadu da ce prijevoznici pokušati sniziti cijene, bar za one najmlade. Druga majka pak kaže da joj je nevjerojatna cijena od 1.290 kuna za školu u prirodi u Hrvatskom zagorju, ili pak na Malom Lošinju, što košta 900 kuna. To je izlet u sklopu nastavnog programa i preporuca se odlazak, no nije obvezan.

- Žalosno je što pojedina djeca ciji roditelji nemaju novaca za placanje tog izleta ostaju doma, osjecaju se manje vrijednima, a k tome gube i gradivo koje se obraduje na tom izletu, kaže nam naša citateljica, koja ne vjeruje da je to realna cijena. Usporedila je primjerice put avionom u Afriku, tocnije u Tunis, koji za sedam dana punog pansiona košta jedva tisucu kuna. Jasno joj je da su cijene niže zbog nedavnih ratnih nemira, no i prije toga se mogao pronaci aranžman za oko 1.500 kuna.

- Sve mi to govori da cijene mogu biti niže, no ocigledno je svima bitna zarada, a ne dobrobit djece, zakljucila je.

Zbog cega su školski izleti skupi, odnosno što diktira cijenu ponude, upitali smo predstavnika agencije A.T.I., vodece u organizaciji školskih izleta na podrucju Istre, Predraga Marinkovica.

Cijena ovisi o programu


- Ponudu koju šalju agencije bira škola, odnosno roditelji, i ona ne mora biti nužno najjeftinija, ovisi o programu koji nudite, rekao nam je Marinkovic i dodao da bi bilo dobro da roditelji cešce kontaktiraju s odabranom agencijom da bi se otklonile odredene nejasnoce. Ljudi cesto zaboravljaju, rekao je Marinkovic, da samo najam autobusa košta 2.500 kuna, a da ne govorimo o vozacima, za koje vrijedi novo racunanje sati.

Što se tice ponuda jednodnevnih izleta, Marinkovic kaže da smatra da su cijene realne pa, primjerice, izlet u jamu Baredine košta 130 kuna, no u cijenu su ukljuceni ulaznica i svi elementi terenske nastave, poput odlaska u Porec ili slicno. Kaže da cijena ovisi o programu pa tako, primjerice, izlet u Park prirode Ucka naplacuju 75 kuna, no agencija je u ovom slucaju samo prijevoznik, dok se s drugim organizatorima dogovara ostalo.

Iz agencije Brioni, koji takoder organiziraju školske izlete, isticu pak da je njihova ponuda najkvalitetnija, tim više jer posjeduju najmladi vozni park u Hrvatskoj. I kod njih najam autobusa košta 2.500 kuna, no, kako kažu, umjesto starih autobusa koje koriste neke agencije, za tu cijenu se dobije novi autobus koji je kudikamo bolji, udobniji i sigurniji. Što se tice školskih izleta, pogotovo onih jednodnevnih, vele da su vecinom jeftiniji od ostalih, tek u nekim slucajevima možda malo skuplji, no zato kvalitetniji.

- Mi djeci pružamo hotele, a ne hostele, uvijek imamo vodica jer želimo da djeca na tom izletu uživaju, ali da nešto i nauce i zapamte, vele iz Briona. Ne ulazimo previše u razloge ukoliko se naša ponuda odbije, vec radimo na kvaliteti i suradnji s onima s kojima cesto suradujemo, i koji to znaju cijeniti. Što se tice cijene, jednodnevni izlet u jamu Baredine bez rucka s ulaznicom u Brionima košta 75 kuna, a s ruckom 110 kuna. Izlet u Park prirode Ucka košta 50 kuna, dok trodnevna škola u prirodi, primjerice na Malom Lošinju, košta 1.150 kuna, a u cijenu je ukljucen puni pansion.


Podijeli: Facebook Twiter