2Cellos u ispunjenoj Areni dodirnuli nebo

Stjepan Hauser i Luka Šulić
Stjepan Hauser i Luka Šulić

- Evo nas napokon ovdje!, uzviknuo je Luka Šulić preksinoć u Areni i time sažeo ono što je zacijelo mnogima bilo na pameti. 2Cellos konačno su se ukazali u pulskom amfiteatru, no važnost toga približio je Stjepan Hauser:

- Pa je li ovo moguće?! Prvi put u svom gradu!, viknuo je i za to zaradio jedan od najjačih aplauza te večeri.

Doista, ovo nije bio običan koncert u kojem je glavna stvar bila izvedba, koja je unatoč tome bila vrhunska, već je ovdje bio važan onaj emotivni trenutak.

Trenutno najuspješniji hrvatski duo u svijetu vratio u grad gdje je sve počelo, a Stjepan Hauser zasvirao je u svom rodnom gradu, na bini tog mitskog amfiteatra koji je bio pun, s publikom koja je došla iz cijele Hrvatske. ali i izvan nje.

Dvojica mladih violončelista isporučuju nevjerojatnu energiju čime pokazuju zašto su toliko popularni u svijetu. Počeli su u sporijem tempu i malo intimnoj atmosferi s "Benedictus" da bi postupno ubrzavali. Kao što je nakon nekoliko pjesama Šulić objasnio publici "Ovo nije ozbiljan koncert. Ovo je neozbiljan koncert. Možete se opustiti, skakati, pjevati, činiti štogod vas je volja" pa je tako i bilo.

S jedne strane Luka i Stjepan su vrlo simpatični i očito da im slava nije udarila u glavu, s druge strane ne smije se zaboraviti da iza njih stoje godine rada i školovanja. Nakon što im se na bubnjevima pridružio još jedan Puljanin, Dušan Kranjc, bilo je jasno da koncert ulazi u onu "eksplozivnu" fazu koja se vjerojatno baš i neće svidjeti ljubiteljima klasike. Zato su ljubitelji rocka itekako došli na svoje, a Kranjc se, kao i uvijek, sjajno uklopio sa svojim bubnjem.

Službeni dio okončan je s tri obrade legendarnih hard rockera AC/DC, da bi se na bi se na bis vratili skladbama sporijeg tempa i intimnijeg ugođaja, okončavši ovaj uspješan nastup Stingovom "Fields of gold".

Nemam namjeru ovdje prepričavati njihovu set listu i podsjećati na sve one uspješnice koje su ih proslavile, a koje su uvrstili u repertoar. Istaknut ću samo dva momenta, vrhunske obrade "Resistance" od Musea i "When I come around" Green Daya koje po svojoj energičnosti nadmašuju originale.

Onima kojima pak nisu bile bitne pojedinačne pjesme, nego cjelokupna izvedba, a to su bili svi u Areni, uživali su u atmosferi koja je bila odlična, pljeskali su pa čak i zapjevali "Highway to hell" ili "With or without you" koju je Stjepan posvetio svim lijepim damama u publici.

- Pa, mislim, vi ste bili sjajni danas! Nemam riječi… Hvala vam za ovu divnu atmosferu, ovu divnu večer, zahvalio se na kraju Stjepan Hauser.

Bilo kako bilo, s koje god strane se gleda, kada se radi o 2Cellos, Pula i Dubrovnik, ali i cijela Lijepa naša doista se imaju čime ponositi.

Nakon koncerta Hauser i Šulić prvo su dali izjave novinarima, što je potrajalo neko vrijeme, dok je pred binom stajala prava armija njihovih obožavatelja strpljivo čekajući da im dvojica čelista potpišu CD-ove, majice ili upravo iz tiska izašlu, službenu biografiju "Veliki prasak" koju je napisao Anđelo Jurkas, a objavio Menart.

Kako je sve bilo, moći će se vidjeti na DVD-u koji je sinoć snimala Medvid produkcija, a nešto od toga će se sigurno vidjeti i na YouTubeu. (M. RADIĆ; snimio M. ANGELINI)

Hauser otjerao redare

Svega 20 minuta nakon izvanredne glazbene interpretacije dvojice čelista, grupa djevojaka, držeći se za ruke, otrčala je sa stolica partera do bine i počela pljeskati svojim idolima. Dvije po dvije, djevojke su se počele okupljati pred otprilike metar i pol visokom binom, no tada su dotrčali redari i počeli ih tjerati nazad.

Vidjevši što se događa pred njim, Stjepan Hauser je viknuo: "Redari, napolje, vi dečki u crvenom, maknite se".

Hauser je potom pozvao publiku da se pridruži djevojkama ispred bine, a dečke u crvenim majicama zamolio da se maknu. Publika je sa zadovoljstvom prihvatila poziv i sjurila se ispred pozornice. Tada je počelo ludilo u Areni.

Valja napomenuti da su redari u nekoliko navrata upozoravali publiku koja je stajala oko stolica na parteru da se ne približavaju loži i VIP stolicama. No, na poziv Stjepana Hausera publika je s oduševljenjem prišla bini, a redari su samo nijemo i zbunjeno gledali naokolo. Voditelj redarske službe Bulldog Securityja je zatim radiovezom svojim kolegama naredio da se rasporede ispred bine te da paze da se ne bi netko iz publike popeo.

No, pulska se publika nije pokušavala popeti na binu, već je pljeskala i pjevala refrene poznatih skladbi koje su dvojica virtuoza savršeno odsvirala. Palac gore za Stjepana. (C. B .G.)


Podijeli: Facebook Twiter