2Cellos: Popucale strune i publika u ekstazi

2Cellos u Umagu (M. SARDELIN)
2Cellos u Umagu (M. SARDELIN)

Iako je kiša lijevala cijelo poslijepodne, oblaci su se raščistili do večeri, a zvjezdano nebo dočekalo dugo očekivani koncert svjetski poznatog violončelističkog dvojca 2Cellos - Stjepana Hausera i Luke Šulića održanog preksinoć u jedinstvenoj atmosferi ATP stadiona u Stella Marisu, ispunjenog do posljednjeg mjesta.

Bio je to prvi nastup 2Cellosa u Umagu, drugi u Istri nakon lanjskog koncerta u pulskoj Areni, te jedini ovogodišnji u Istri, pa stoga nije čudilo što su se kolone automobila iz cijele Istre, Slovenije, ali i brojnih turista iz svih krajeva Europe počele slijevati prema stadionu i puno prije početka koncerta.

Mladi, proslavljeni čelisti rade spektakl gdje god da dođu, a očekuju ih željno na svim kontinentima, pa nije iznimka bio ni umaški koncert kojeg su odradili izuzetno raspoloženi i opušteni, te uz duhovite komentare napravili pravu "štalu", kako su i najavili na nedavnoj presici. Posebnost su bila i dva velika video zida preko kojih je publika pratila svaki pokret violončelista.

- Nadam se da ćete ostati do kraja koncerta, jer će biti sve bolje i bolje, prvi dio vam je onako, znate… tako-tako, kazao je u šali Hauser na početku koncerta koji su počeli u laganom, klasičnom tonu. Ipak, kako je dodao Luka, to nije klasičan koncert i pozvao publiku da "pleše, pjeva i flertuje sa Stjepanom".

A bilo je svega, redali su se tu različiti hitovi koje su Hauser i Šulić "skinuli" i obradili u svom stilu, poput "Where The Streets Have No Name" i "With Or Without You" grupe U2, Stingov "Shape Of My Heart", Museove "Resistance" i "Human Nature" Michaela Jacksona. I taman kad se publika uljuljkala u easy stilu, krenuo je spektakl, prvo s Jacksonovom "Smooth Criminal", a na pozornici im se zatim bez puno najava pridružio i bubnjar Dušan Kranjc, te su svi zajedno publiku doveli u ekstazu svirajući "Welcome To The Jungle" Guns'n'Rosesa, "Thunderstruck" AC/DC-a, "Voodoo People" Prodigyja, sve do "Smells Like Teen Spirit" Nirvane i "I Can't Get No Satisfaction" Rolling Stonesa.

Od polovice koncerta, pa sve do kraja publika je bila na nogama, gotovo sve su strune na gudalima Hausera i Šulića popucale, ali oni nisu odustajali. Publika ih je tri puta zvala na bis i sva su se tri puta odazvali, što zapravo kažu znalci, rijetko i čine, ali atmosfera je bila "ona prava" i sve se završilo u laganom duhu, za laku noć. Stjepan je rekao kako mu je posebno drago što je u Istri, svom rodnom kraju, te pozdravio svoju mamu u publici.

Nakon koncerta Hauser, Šulić i Kranjc osvježili su se uz biru i smjestili na posebnom mjestu na stadionu gdje su dijelili autograme, a kako je šali rekao Stjepan "potpisat ćemo vam se gdje god želite!". Iako je prvi termin koncerta 29. srpnja zbog lošeg vremena bio otkazan, organizator Veseljko Buić iz pazinske agencije V.I.B. nije odustajao i ovaj se drugi pokušaj za blagdan, pokazao punim pogotkom, a koncert i atmosferu kakva je sinoć održana na ovom stadionu rijetko bi koje mjesto moglo nadomjestiti. (V. HABEREITER, snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter