2Cellos: Naša glazba je slavlje umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski poznati hrvatski violončelisti Stjepan Hauser i Luka Šulić, predstavili su večeras u Zagrebu svoj nedavno objavljen drugi album "In2ition", koji je izborom glazbe i pristupom označio novi smjer u glazbenu opusu dvojca koji je slavu stekao obradama klasika rock glazbe.

"Na ovom smo albumu željeli napraviti korak dalje, proširiti koncept 2Cellosa i ostvariti raznovrsnost. To je album različitosti kojim smo htjeli pokazati raspon kapaciteta jednog instrumenta", pojasnili su Luka Šulić i Stjepan Hauser na večerašnjem predstavljanju u zagrebačkome VIP Clubu.

Sebe opisuju kao "live act" koji doista uživa u tome što radi.

Album "In2ition" specifičan je po tome što su Hauser i Šulić na njemu odlučili u svoje obrade uključiti brojne slavne goste, među kojima i pjevačke legende Eltona Johna i Zucchera.

Nakon što smo na prvome albumu obradili sve najbolje pjesme, bio je doista velik izazov naći prave skladbe za obradu, kazali su. Izbor nije bio nimalo lak, no iznimno su zadovoljni konačnim izborom pjesama i rezultatom.

"Treba se razvijati i rasti. Cilj nam je od originala stvoriti nešto sasvim novo i drugačije. Mislim da nam je to na ovome albumu pošlo za rukom i ponosni smo na svaku pjesmu - svaka ima svoju priču u toj cjelini i mislimo da smo napravili dobar izbor, pjesme kao da su pisane za naše goste", istaknuli su Hauser i Šulić.

Album je u distribuciju krenuo u prosincu prošle godine u izdanju Sony Masterworksa i to prvo u Japanu, dok je u ostatku svijeta prodaja krenula krajem siječnja ove godine. Producirao ga je kanadski producent Bob Ezrin, poznat po suradnji s Peterom Gabrielom, Aliceom Cooperom, te skupinama Pink Floyd, Deep Purple, Kiss i drugima. Upravo im je Ezrin pružio vrijednu pomoć s aranžmanima, napominju.

Na albumu, među ostalima, gostuju svjetski poznati kineski pijanist i ikona klasične glazbe Lang Lang, te gitaristicki virtuoz Steve Vai, dok su s Eltonom Johnom napravili obradu pjesme "Oh Well" skupine Fleetwood Mac, a sa Zuccherom izvode "The Book of Love", hit singl vokalne skupine The Monotones. Jedna od stvari na novom albumu je i "Supermassive Black Hole" britanskog alternativnog rock sastava Muse u izvedbi 2Cellos i Naye Rivere, jedne od glumica i pjevačica iz popularnog američkog serijala "Glee", u kojemu su i sami gostovali.

Gosti na albumu daju jednu posve novu dimenziju njihovoj glazbi. Svaki je gost pridodao jednu novu i drugačiju dimenziju tome što radimo, a neke od pjesama koje smo obradili zapravo su prilično neočekivane, kazali su 2Cellos.

Za pjesmu "The Book of Love" napravili su animirani video spot redatelja Tvrtka Karačića, koji je večeras premijerno prikazan okupljenim novinarima u VIP Clubu.

No, najnezaboravniji u karijeri ipak im je bio nastup s američkom skupinom Red Hot Chilli Peppers u Zagrebu u kolovozu prošle godine. To je doista bila večer za pamćenje, ispunjena adrenalinom, a pritom je sve bilo posve spontano, prvi smo se puta našli na stageu, kazali su 2Cellos.

Stjepanu Hauseru i Luki Šuliću na predstavljanju su uručene i zlatne ploče za njihov prvi album, objavljen u svibnju 2011., na kojemu su obrade pjesama U2-a, Guns N' Rosesa i Nine Inch Nailsa, Stinga, Coldplaya, Nirvane i drugih. Album je u Hrvatskoj postigao zlatnu nakladu - prodan je u više od sedam tisuća primjeraka.

2Cellos za nekoliko dana kreću na svjetsku turneju u sklopu koje će prvo posjetiti Italiju, Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku. Nastupit će i u Ljubljani 30. ožujka, nakon čega u travnju slijedi turneja po SAD-u, a na ljeto se vraćaju u Hrvatsku, kada će svirati u Varaždinu, Osijeku, Zagrebu, Puli, a planiraju i nastup u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter