2Cellos, "In2ition": Jaka imena, raznolik odabir

Naslovnica albuma 'In2ition'
Naslovnica albuma 'In2ition'

Drugi album pulsko-dubrovačkog čelističkog dvojca 2Cellos "In2ition" pojavio se prije nekoliko mjeseci i doista je raznolik kada se pogleda "korpus" iz kojeg su odabrane pjesme - od Fleetwood Maca i Eltona Johna preko žestokih AC/DC, Racer X i Prodigyja do jedne pjesme s repertoara pop zvijezde Rihanne te neizbježnog posezanja u klasiku. A tu je i jedna autorska skladba. Novost je i što ovaj put duo prate pjevači i to prilično jaka imena.

Da, ovo je, kao što rekosmo, album jakih suradnji i to počevši od proslavljenog Boba Ezrina koji je album producirao. Prvi glas koji čujemo na albumu je onaj Eltona Johna, njihovog mecene, čije su koncerte otvarali na njegovoj turneji. Jedan od najuspješnijih pop glazbenika u povijesti svoj glas posuđuje pjesmi "Oh well" koju je pokojni blueser Peter Green napisao za svoju grupu Fleetwood Mac i snimio krajem 1960-ih. Jedna od verzija originala rastegnuta je i do skoro devet minuta, no ova staje malo nakon dvije i pol minute. Elton John "posudio" je i jedan od svojih pop klasika i to "Candle in the wind", no nije i zapjevao.

Pojavljivanje u popularnoj tinejdžerskoj seriji "Glee" rezultiralo je i gostovanjem zvijezde serije Naye Rivere na albumu. Ona se pojavljuje kao pjevačica u obradi hita grupe Muse "Supermassive black hole" koji prati i spot u kojem nismo sigurni do koje mjere redatelj želi parodirati znanstveno-fantastične filmove ili je sve samo napravljeno da bi atraktivna Rivera došla u prvi plan. Riverin glas ovdje je dosta sličan onom Matthewa Bellamyja, pjevača Muse.

"Highway to hell" već je otprije dio koncertnog repertoara 2Cellos za što angažiraju još jednog Puljanina, sjajnog mladog bubnjara Dušana Kranjca. On je i na ovoj verziji, a tu je i Steve Vai, gitarski virtuoz koji se široj publici predstavio još osamdesetih nastupajući s Frankom Zappom i grupom Whitesnake, da bi u solo vodama ostao aktivan do danas. Ubojiti kvartet tako s puno energije izvodi klasik AC/DC koji jedva čekamo čuti ovog ljeta u Puli, na koncertu u Areni, makar bez velikog Vaija. (Mladen RADIĆ)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter