28 klapa natjece se u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeset i osam klapa u natjecateljskom dijelu programa, od cega trinaest ženskih i petnaest muških, te jedna klapa gost - sudjeluje na 15. KIK Festu - festivalu klapa Istre i Kvarnera što ce se održati u petak i subotu, 30 i 31. ožujka u Narodnom domu.

Festival koji ce Buzet pretvoriti u klapsko središte istarsko-kvarnerskog podneblja organizira Pucko otvoreno ucilište "Augustin Vivoda". Pokrovitelji su Grad Buzet i Istarska županija - župan Ivan Jakovcic.- Jubilej ce obilježiti rekordan broj prijavljenih klapa, kao i cetiri debitanata: ženska klapa Kaštelanke iz Buja te muške klape Novacanska kumpanija iz Pazinskih Novaki, Zvonimir iz Baške i Bukaleta iz Pazina. Novost je i to što je nagrada publike dobila naziv "Buzecanka", istaknula je ravnateljica Ucilišta Mirjana Pavletic.

Buzetska klapa Pinguentum i ove ce godine biti izuzeta iz natjecanja, ali ce se na obje klapske veceri pojaviti u ulozi gosta i pjesmom predstaviti klapsko stvaralaštvo maestra Dinka Fia (u petak) i maestra Ljube Stipišica Delmate, kojima je posvecen ovogodišnji KIK Fest.

Na veceri ženskih klapa, u petak, natjecat ce se: Hreljin, Rožice iz Šapjana, Kaštelanke iz Buja, Rožice iz Marušici, Romansa iz Buja, Kirice iz Grižana, Teranke iz Pule, Roc, Kastav, Kamelija iz Opatije, Teha iz Cresa, Sveta Jelena iz Dramlja i Volosko iz Opatije.

Na veceri muških klapa, u subotu, sudjeluju: Škrljevo, Novacanska kumpanija iz Pazinskih Novaki, Boškarin iz Huma, Zvonimir iz Baške, Trabakul iz Kostrene, Kornarija iz Marušici, Zvonejski kanturi iz Zvoneca, Volta iz Novigrada, Vincace iz Novog Vinodolskog, Bukaleta iz Pazina, Kastav, Lungomare iz Umaga, Tic iz Triblja, Teran iz Trviža i Kvarner iz Bakra.

Klape ce pratiti i ocjenjivati peteroclani strucni ocjenjivacki sud u sastavu: Jure Šaban Stanic, Omiš, mr. sc. Joško Caleta, Zagreb, dr. sc. Mirna Maric, Rijeka, Jurica Boškovic, Zagreb, te Ante Rados, Zadar.(G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter