2,7 milijuna kn za savjet o predaji Ine MOL-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrebacki odvjetnik Zoran Markovic, pravni savjetnik Vlade u pregovorima s MOL-om oko izmjena dionicarskog ugovora u Ini i izdvajanja plinskog biznisa, u cetvrtak je na sudenju Ivi Sanaderu za aferu Ina-MOL ustvrdio da su promjene u upravljanju Inom sigurno bile korisne za Hrvatsku.

- Ina je lani ostvarila 1,8 milijardi kuna dobiti, a to je sigurno korisno cak i za manjinskog dionicara kakav je Hrvatska, rekao je Markovic.

Kljucna tocka pregovora o upravljanju Inom pojavila se tek pred kraj, nakon što je MOL javnom ponudom stekao 47 posto dionica. Hrvatska je u pregovore o izmjenama dionicarskog ugovora krenula s 44 posto, a MOL s 25, no MOL je tijekom ljeta 2008. znatno povecao svoj udio otkupljujuci dionice od malih dionicara.

- Na jednom sastanku krajem listopada ili pocetkom studenog Abel Galacz iz MOL-a rekao mi je da žele pretežit broj clanova uprave da bi Inu mogli konsolidirati u svojim poslovnim knjigama. Tu sam odmah rekao: "Decki, zaustavimo pricu, ja o tome ne mogu ni razgovarati, a kamoli odlucivati. Mogu samo obavijestiti nadležne". I obavijestio sam Damira Polanceca, kazao je Markovic.



Galacz mu nije iznio kakve omjere u Upravi i Nadzornom odboru MOL želi, ali Polancec mu se javio za tjedan dana i kazao mu na kakve tocno omjere hrvatskih i madarskih predstavnika može pristati. Takav omjer je i prihvacen, te vlada u Ini i danas.

Kako je objasnio, da je MOL na burzi stekao više od 50 posto Ine, prema hrvatskim zakonima morao bi oglasiti obveznu javnu ponudu za otkup preostalih dionica te osigurati novac ili bankovno jamstvo za svoju ponudu. Unatoc toj cinjenici, te protivno svom ranijem iskazu iz istrage, Markovic je u cetvrtak kazao da je sam Vladi savjetovao da prepusti MOL-u upravljanje Inom.

U vezi s današnjim odnosima dionicara u Ini Markovic je istaknuo da se njima Vlada dodatno zaštitila jer se strateške odluke u Ini, navedene u tzv. pridržanim pitanjima, ne mogu donositi bez predstavnika Hrvatske. Ipak, priznao je da medu tim strateškim pitanjima nema poslovnog plana i godišnjeg proracuna tvrtke.

Iz Markovicevog svjedocenja doznalo se i da je za pravno savjetovanje Vladi naplatio 2,7 milijuna kuna, što je iznos koji je ponudio nakon što ga je Vlada ponukala da snizi prvu ponudu.

U cetvrtak je svjedocio i bivši ravnatelj uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Branko Horacek, koji je objašnjavao što se dogadalo u pregovorima oko izdvajanja plinskog biznisa.

Turudic Sanaderu: Govorim li hrvatski ili madarski?

Bivši premijer Ivo Sanader i u cetvrtak je uspijevao isprovocirati suca Ivana Turudica. Nakon što ga je Sanader par puta ispravljao dok je unosio rijeci svjedoka u zapisnik, Turudic ga je prekorio.

- Ovo vam je posljednji put. Govorim li hrvatski ili madarski? Vi naprosto ne dopuštate da ova rasprava ide svojim tijekom, a ja vam to necu dozvoliti i pritom cu iskoristiti sve svoje zakonske ovlasti, kazao je Turudic Sanaderu.


Podijeli: Facebook Twiter