260 Europljana umrlo od hladnoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji je u 27 opcina proglašeno izvanredno stanje, a ledeni val dosad je odnio sedam žrtava. U Crnoj Gori paraliziran je promet zbog cega su sjeverni i južni dio zemlje prometno razdvojeni.

Broj smrtno stradalih od posljedica vala hladnoce koji vec tjednima vlada Europom sve je veci, a prema posljednjim podacima žrtava je 260, od kojih najviše u Ukrajini i Poljskoj gdje je dosad od smrzavanja umrlo 167 osoba, prenose svjetske agencije.

U Ukrajini su zbog hladnoce život izgubile 122 osobe. Vlasti su otvorile više lokacija za sve koji se žele ugrijati i pojesti topli obrok, a nemaju se gdje skloniti. Ondje je dosad primljeno 65.000 osoba, a samo u posljednja 24 sata stiglo ih je 12.000. Temperature s dnevnih -21 C padnu na -30 C tijekom noci, no meteorolozi tijekom dana najavljuju blagi porast temperatura.

U sjeveroistocnoj Poljskoj temperature su se tijekom noci spustile na -27 C, a od posljedica hladnoce umrlo je 45 osoba. U vecini slucajeva rijec je o beskucnicima koji su u alkoholiziranom stanju zaspali na otvorenom.

Snijeg je paralizirao veci dio Italije, ukljucujuci i jug zemlje oko Napulja i Sardiniju, ali i glavni grad Rim. U zemlji je od posljedica hladnoce dosad umrlo šest osoba. U Rimu pada rijedak snijeg, no promet je potpuno blokiran. Rimski gradonacelnik Giorgio Alemano zabranio je prometovanje gradskim ulicama bez lanaca ili zimskih guma te pozvao gradane, da ukoliko ne moraju, ne izlaze iz domova. U sjevernom i središnjem dijelu zemlje zatvorene su škole. U Toskani je proglašeno izvanredno stanje, a mnoga domacinstva nemaju struju.

I u Francuskoj su temperature na istoku zemlje pale i do -20 C, a hladnoca je odnijela prve žrtve. Dvoje starijih ljudi oboljelih od Alzheimera je umrlo - jedna 70-godišnjakinja koja pati od te bolesti nestala je u cetvrtak iz doma za starije i nemocne osobe blizu Toulousea nadena je smrznuta u parku, a slicno je završio i 82-godišnji starac na istoku zemlje. Snijeg koji je padao u petak navecer ne sjeveru zemlje izazvao je kaos u prometu, a školski prijevoz prekinut je u nekoliko regija. Nastavak padavina ocekuje se i tijekom noci.

U Rumunjskoj je broj smrtno stradalih 28, a više stotina škola je zatvoreno.

U najsiromašnijoj clanici EU-a Bugarskoj, od hladnoce je smrtno stradalo 16 osoba, uglavnom stanovnika udaljenih sela, cija su tijela pronadena uz ceste, a pretpostavlja se da su im domacinstva ostala bez grijanja.

Agencije javljaju kako je na nekim mjestima u Austriji 60 posto površine Dunava zaledeno, zbog cega je plovidba potpuno onemogucena. Temperature su se i ondje spustile do - 28 C, a snijegom i ledom okovana je i Njemacka. U Španjolskoj je zabilježena temperatura od -13 C uz vjetar koji puše brzinom od 100 km/h. Pod snijegom je Katalonija, ali i Balearsko otocje.

Susjedna BiH takoder je zametena snijegom, a od posljedica hladnoce ondje je smrtno stradalo šest osoba. U Sarajevu je palo metar snijega, grad je u potpunosti blokiran, jer snijeg neprekidno pada od cetvrtka.

U Srbiji je u 27 opcina proglašeno izvanredno stanje, a ledeni val dosad je odnio sedam žrtava. U Crnoj Gori paraliziran je promet zbog cega su sjeverni i južni dio zemlje prometno razdvojeni, a jedna je osoba poginula u autu na koji se srušila lavina.


Podijeli: Facebook Twiter