25.000 dužnika Puli duguje 44,5 milijuna kuna

Najveći dužnik za zakup poslovnog prostora M.A.R.P.A.L. (S. Z. T.)
Najveći dužnik za zakup poslovnog prostora M.A.R.P.A.L. (S. Z. T.)

Nakon što je Vlada još početkom srpnja donijela uredbu s kriterijima prema kojima država i jedinice lokalne samouprave mogu djelomično otpisati vlastita potraživanja, odgoditi, ali i dogovoriti obročnu naplatu potraživanja, jedinice lokalne samouprave pozvale su dužnike da riješe dug. I dok se protekli tjedan među glavnim vijestima isticala i ona da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao dužnike da plate glavnicu, čime bi im bile oproštene kamate, pulski pročelnik za financije Danijel Ferić kaže da je Grad Pula na vlastitoj internetskoj stranici obavijest uputio i prije Zagreba.

Dužnicima je, naime, ponuđena mogućnost reprograma duga, a službeni je poziv, rekao je Ferić, osim na
webu, osvanuo i u Glasu Istre.

- Vlada je donijela uredbu kojom je utvrdila kriterije kojima lokalna samouprava može korigirati način naplate dugovanja. Stoga je Grad Pula uputio poziv svim dužnicima, a rok je 7. rujna, dakle, iako je to dostatno dana nema previše vremena za one koji misle iskoristiti ovu pogodnost. Dužnici sada imaju prigodu podmiriti svoja dugovanja prema Gradu, rekao je gradonačelnik Boris Miletić predstavljajući poziv dužnicima.

Tvrtke i građani Gradu duguju ukupno 44,5 milijuna kuna bez kamata, od čega najveći dio, 36,5 milijuna, otpada na zakup poslovnih prostora, dok se dug na temelju nenaplaćene otplate stanova popeo na 4,5 milijuna. Pročelnik Ferić nam nije znao reći koliko iznose zatezne kamate jer se one, pokušao nam je objasniti, izračunavaju tek kada se uplati glavnica, a ovise i o starosti duga. Nije poznat niti podatak o ukupnim troškovima Grada nastalim zbog ovrha, odnosno podizanja tužbi protiv dužnika.

- Riječ je o 25 tisuća dužnika. Vladina uredba objavljena je na web-stranicama Grada još po njenom izlasku (donesena 5., stupila na snagu 9. srpnja, op. a.), no reakcija dužnika izuzetno je slaba, kaže Ferić.

Na naše pitanje znači li to da uredba neće polučiti rezultat, odnosno da će Grad ostati bez svog novca
odgovara da će sigurno biti nekakvog efekta, mada je teško prognozirati. Mnoge firme, kaže, odlaze u stečaj i tada će biti puno teže doći do novca, no prvenstveno se trebaju poduzeti mjere koje zakon nalaže.

Na pitanje je li moguće da se Grad ubuduće prilikom davanja prostora u zakup osigura imovinom vjerovnika, kaže da je jedan od uvjeta pri reprogramu da dužnik ponudi određenu hipoteku u zalog da bi se osigurala tražbina. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI ČITAJTE U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU.




 


Podijeli: Facebook Twiter