25 godina prve registrirane .com domene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo na današnji dan, 15. ožujka 1985. godine zaživjela je prva registrirana domena .com. Proizvodac racunala Symbolics prva je kompanija koja je imala cast zapoceti online revoluciju.

Sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeca malo tko je uopce znao što su to domene, internet i sve pripadajuce tehnologije koje danas uzimamo zdravo za gotovo. S druge strane, danas neku kompaniju gotovo da ne doživljavamo kao ozbiljnu ako ne brine o svojoj online prisutnosti.

Tijekom cijele 1985. godine, kada je zaživjela prva .com domena, ukupno je registrirano šest domena, dok se danas svakoga dana registrira oko 100.000 novih.

Prema procjenama analiticara na internetu, postoji oko 86 milijuna aktivnih domena, dok vecina drugih, iako su registrirane, nikada ne zažive.

Obljetnicu prve registrirane .com domene istaknuo je i izvršni direktor kompanije Verisign Mark McLaughlin koji je izjavio da je malo tko prije 25 godina mogao sanjati u kojem smjeru ce se razviti internet. Jednako tako naveo je i neka svoja predvidanja o buducem razvoju.

"Smatram da ce se u buducnosti promijeniti nacin na koji pristupamo online informacijama, preko osobnih racunala i prijenosnih racunala, a upravo glasovne naredbe, tj. upravljanje glasom, sadržavat ce kljucnu promjenu", dodao je McLaughlin.


Podijeli: Facebook Twiter