24. lipnja pocinje Casanovafest

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranjem izložbe erotskih grafika Miroslava Šuteja u Vrsaru ce iduceg cetvrtka, 24. lipnja, poceti drugo izdanje Casanovafesta, ljetnog festivala što na više lokacija i kroz razne vidove umjetnickog izražavanja slavi vjecne teme - ljubav i erotiku.

Kako je najavila direktorica festivala Mariam Abdelghani, program ce potrajati tri dana i uglavnom slijediti lanjsku shemu, s vecinom dogadanja na poluotoku Montrakeru, gdje ce u osam sati pocinjati književne veceri.

Uz moderiranje urednika i pisca Pere Kvesica, publici ce se predstaviti Drago Glamuzina, Milana Vlaovic i Marina Vujcic, kao i još uvijek nepoznati pobjednik ili pobjednica blogerskog natjecaja za najbolju erotsku pricu, koji je otvoren do 18. lipnja, a dosad je na nj pristiglo 50-ak uradaka.

Filmski repertoar, posvecen mediteranskom erotskom filmu, ove godine cine "Paprika" Tinta Brassa, "Sanjari" Bernarda Bertoluccija te "Fellinijev Casanova", a projekcije ce, svakog dana po jedna, pocinjati u 22 sata na platou ponad kamenoloma na Montrakeru.



Poluotok ce biti i mjesto glazbeno-scenskih dogadanja planiranih nešto prije ponoci – prvoga dana nastupit ce Jelena Radan, drugoga veseli zagrebacki sastav Boom Pacha Boom, a trecega plesna skupina Don't Touch This!. Zabava ce se uz DJ Borovicha nastavljati do sitnih sati u obližnjim beach-barovima.

Izložbe fotografija Rina Gropuzza i Mare Bratoš te grafika Renata Percana, otvaraju se u petak u staroj školi, a istog ce dana u hotelu Pineta biti govora o mitovima o seksualnosti, na predavanju koje na ovu temu sprema seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belic. Koordinator fotografskog segmenta festivala je njegov lanjski gost Ivan Balic Cobra, autor znamenitih duplerica magazina Start.

Svakoga dana od 18 sati na gradskoj ce se rivi moci kušati afrodizijacka hrana poput tartufa, kamenica i domacih proizvoda.

Prvo izdanje Casanovafesta je lani pocetkom srpnja privuklo prilicno pažnje, a ove je godine, po rijecima direktorice TZ-a Natalije Vugrinec, pomjeren nešto ranije ne bi li popunio predsezonu. Ishodište manifestacije je u povijesnoj vezi znanog zavodnika Casanove s Vrsarom, u kojem je boravio u dva navrata, i to zabilježio u memoarima.

Opcinski procelnik Marin Grgeta naveo je kako festival predstavlja i važnu kariku u valorizaciji poluotoka Montrakera. Na tom je prostoru pred više od dvije godine prestao poslovati kamp, a opcinske vlasti ga, nauštrb prihoda koji su i dalje mogle ubirati od zakupa, namijenile za zabavu i sport. Grgeta ocjenjuje da je rijec o rijetkom primjeru prenamjene jednog komercijalno korištenog prostora u javne svrhe.

Festival financira Opcina Vrsar s oko 150 tisuca kuna, Turisticka zajednica sa stotinu tisuca, a ostatak osiguravaju brojni sponzori, narocito tvrtka Maistra, koja je unatoc trzavicama oko kampova uoci sezone, s lokalnom zajednicom pronašla zajednicki jezik po pitanju Casanovafesta. Ulaz je na sve sadržaje besplatan, a izmedu festivalskih lokacija posjetitelje ce prevoziti turisticki vlakic.


Podijeli: Facebook Twiter