23. Vinistra: Dodijeljene medalje najboljim vinarima

S dodjele nagrada (M. MIJOŠEK)
S dodjele nagrada (M. MIJOŠEK)

U srijedu je u hotelu Laguna Parentium, dva dana prije službenog otvaranja 23. izdanja Vinistre održana svečanost dodjele odličja i priznanja vinarima koji su svoja vina, ulja i rakije prijavili na ocjenjivanje za Vinistru, Svijet malvazija te za dodjelu oznake IQ – istarska kvaliteta za vino malvazija i teran (podijeljeno je 28 oznaka).

Uslijed odlične berbe za ovogodišnju Vinistru dano je na ocjenjivanje daleko više vina nego prethodnih godina, bilo ih je ukupno 442. Njihova je kvaliteta potvrđena sa 129 zlatnih medalja što je najviše u sve 23 godine otkako postoji Vinistra. Inače, dodjela odličja i priznanja se do prošle godine odvijala u sklopu izložbe no, od prošle godine organizatori su dodjelu odvojili od manifestacije kako bi veći naglasak dali nagrađenim vinima, a publici uvid u kvalitetu vina na Vinistri.

Svečanost, kojoj je nazočio pročelnik za poljoprivredu IŽ Milan Antolović je počela dodjelom medalja za Svijet malvazija, međunarodno natjecanje u malvazijama na koje su pristigli uzorci iz 5 europskih zemalja i to, uz Hrvatsku, iz Slovenije, Španjolske, Italije i Grčke. 75  zlatne medalje uz jednu veliku zlatnu (španjolska vinarija El Grifo) je dodijelio porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

Uslijedila je dodjela medalja za vina, ulja i rakije od strane predsjednika Vinistre Nikole Benvenutija.

Glede maslinovih ulja dodijeljeno je šest zlatnih medalja i osam srebrnih. U konkurenciji jakih alkoholnih pića predano je šest zlatnih odličja, 12 srebrnih i četiri brončanih medalja. Na kraju je uslijedila ključna dodjela medalja šampionima za najbolja autohtona vina.

Za najbolju mladu istarsku Malvaziju proglašena je malvazija Vina Fakin a za najbolju zrelu malvaziju Vina Cattunar (berba 2013). Najbolji mladi teran dolazi iz vinarije Vina Dobravac a titula najboljeg zrelog terana pripala je vinariji Benvenuti (berba 2012). Glede refoška koparska vinarija Brič proglašena je najboljom u konkurenciji mladog refoška dok je vinarija Degrassi odnijela titulu najboljeg zrelog refoška (berba 2011).

Za muzički dio programa pobrinuo se kvartet RougeMarines, voditelj je bio Ronald Braus a tokom svečanosti dostojno je obilježen i humanitarni trenutak. Naime gospođa Klarita Radoš Matijašić zahvalila se vinarima koji su donirali svoja vina udruzi "Hoću – Mogu" koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju s ciljem podizanja kvalitete života djece i njihovih obitelji. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter