220 milijuna žena bez mogućnosti planiranja trudnoće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 220 milijuna žena u zemljama u razvoju nema pristup metodama obiteljskog planiranja (kontracepciji, seksualnom obrazovanju), pravu koje bi im pomoglo u izlasku iz siromaštva, navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu.

Da im je dostupno planiranje, one bi bile zdravije i lakše bi izašle iz siromaštva, a zemlje u razvoju bi uštedjele 5,7 milijardi dolara godišnje (4,5 milijardi eura) troškova za zdravlje majke i neonatalnu njegu, stoji u izvješću. "222 milijuna žena iz zemalja u razvoju danas nema sredstva odgode trudnoće jer im nisu dostupne informacije, zbog njihove cijene ali i zbog i kulturne i vjerske tradicije, navodi izvješće "Stanje svjetskog stanovništva" 2012. Fonda Ujedinjenih naroda za stanovništvo (UNFPA).

Nedostatni pristup kontracepciji zahvaća najmanje obrazovane, najsiromašnije i žene koje žive u ruralnim sredinama, otkriva taj dokument.

UNFPA ocjenjuje da je pristup planiranju rađanja temeljno pravo. To planiranje omogućuje borbu protiv smrtnosti i bolesti majki i može u zemlji ubrzati smanjenje siromaštva, drže Ujedinjeni Narodi.

Za oko jedan dolar godišnje po osobi, svi stanovnici planeta bi mogli ostvariti to pravo na obiteljsko planiranje, ili 8,1 milijardi dolara (6,35 milijardi eura), što je dvostruko više od iznosa koji se danas izdvaja, objasnio je Yves Bergevin iz UNFPA-e na konferenciji za novinare u Parizu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter