22. Vinistra: Trodnevni vinski praznik u Žatiki

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

U porečkoj dvorani Žatika danas se u 13 sati svečano otvara 22. međunarodna izložba vina i vinske opreme Vinistra, koju već tradicionalno organizira istoimena istarska udruga vinara i vinogradara. Posjetiteljima će tijekom tri dana trajanja ove manifestacije na kušanje biti ponuđeno na stotine vina kako iz Istre, tako i iz drugih hrvatskih regija i drugih zemalja, ali i niz popratnih programa, degustacijskih radionica, gastronomskih prezentacija, predavanja, okruglih stolova i drugovrsnih sadržaja.

U središtu pažnje posjetitelja svakako će biti kvaliteta vina iz berbe 2014. godine, koja je zbog nepovoljnih klimatskih prilika bila izuzetno teška za vinare i u Istri i u drugim regijama, ali je tim nepovoljnim prilikama usprkos ocjenjivanje i u srijedu priređena dodjela medalja i priznanja za najbolja vina pokazala da su istarski vinari tu ružnu 2014. godinu naprosto - pobijedili.

Od specijaliziranih vinskih prezentacija izdvojimo radionice "Istarsko srce terana" danas u 15 sati, predstavljanje pjenušaca gostiju iz francuske regije Champagne-Ardenne također danas, u 17 sati te u subotu u 15.30 sati, i predstavljanje pjenušaca Misal u spomen na preminulog Giordana Peršurića u subotu u 12.30 sati.

Osim gostiju iz Francuske, svoje prezentacije imat će i Vojvodina, dok iz Nizozemske dolaze gastro-partneri ovogodišnje Vinistre koji će u više prezentacija prikazati tamošnji način sljubljivanja hrane i vina, te predstaviti nizozemske sireve. Zanimljiva će biti i izložba starih vinskih naljepnica, još iz vremena druge polovice 19. stoljeća, porečki Institut za poljoprivredu i turizam predstavit će svoje međunarodne projekte vezane uz vino, a edukaciji vinara namijenjena su predavanja o opasnoj zlatnoj žutici vinove loze u subotu u 12.30 sati, te o marketingu i brendiranju.

Službeni program Vinistre tradicionalno završava u nedjelju programom "The show must go on" u kojem se od 17 do 19 sati kuša sljubljivanje istarske biske i kubanskih cigara, u spomen na začetnika ove ideje Andriju Šipetića Demiana. Vinistra je svakog od tri sajmena dana otvorena do 19 sati, nakon čega također svakoga dana slijedi program "After Vinistra" u sklopu kojeg se u porečkim kafićima i restoranima također nude vina predstavljena na sajmu. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter