22. obljetnica saborske odluke o neovisnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska danas obilježava Dan neovisnosti, državni blagdan u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem. Na dan kada je taj moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, Banske dvore, na Trgu Sv. Marka, gdje je predsjednik Tuđman razgovarao s predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i Vlade - predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem. U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene. Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada jugovojske na Zagreb, povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

''Svečano obilježavajući Dan neovisnosti – dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine donio povijesnu odluku o proglašenju neovisnosti Republike Hrvatske - s poštovanjem se sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju povijesne težnje hrvatskoga naroda za samostalnom državom, a osobito hrvatskih branitelja", kaže se u čestitci koju je građanima uputio predsjednik Ivo Josipović

"Neovisnost smo postigli i obranili uz velike žrtve onih koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote za slobodu. Ali to je temelj daljnje izgradnje hrvatskoga društva kao društva demokratskih sloboda i ljudskih prava, ali i društva osobne i zajedničke odgovornosti za budući razvoj.

Ljepota naše domovine i vrijednost naših ljudi temeljni su kapital da se, i kao punopravna članica Europske unije, razvijamo kao gospodarski uspješna i socijalno pravedna država. Da bismo u tome uspjeli, važno je da izgrađujemo suglasje o temeljnim pitanjima naše budućnosti, da potičemo rad i kreativnost, samopuzdanje i optimizam. 

Uz želju da ponosno i radosno prolavimo svoj nacionalni blagdan, svim hrvatskim građanima srdačno čestitam Dan neovisnosti!'', stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

Dan neovisnosti građanima je čestitao i premijer Zoran Milanović.

„Dvadeset i dvije godine od dana kad su zastupnici Hrvatskoga sabora jednoglasno donijeli odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom, slavimo Dan neovisnosti kao građani slobodne, demokratske, stabilne zemlje. Hrvatska je danas punopravna članica Europske unije i članica NATO saveza  te zemlja razvijenih dobrosusjedskih odnosa i lider u regiji.

Izražavamo našu zahvalnost hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima na žrtvi koju su podnijeli, na predanoj, pobjedničkoj borbi. Obilježavajući ovaj dan, osobito se, s dubokim poštovanjem i pijetetom,  prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote kako bi obranili domovinu.

Danas, kad neovisnost i suverenost Republike Hrvatske više nisu upitne, naše su obveze i zadaci drugačiji. Pred nama su novi ciljevi: izgradnja moderne i gospodarski uspješne, konkurentne europske Hrvatske, uređene i solidarne države u kojoj se zakoni poštuju i provode, a ljudska su prava i individualne slobode na najvišoj razini.

Svim građankama i građanima Republike Hrvatske, u ime Vlade i moje osobno, s ponosom čestitam Dan neovisnosti!“

Izaslanstvo državnog vrha položilo vijence na Mirogoju

U povodu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, izaslanstvo državnog vrha položilo je jutros vijence i zapalilo svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju prisjećajući se poginulih hrvatskih branitelja i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

Zajedničke vijence predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade, položili su potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić te ministar branitelja Predrag Matić.

Današnjim blagdanom prisjećamo se 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država. Ministar Matić u izjavi novinarima istaknuo je značaj toga datuma u novijoj hrvatskoj povijesti, no i ocijenio da se današnji blagdan, nažalost, često ne prepoznaje, za razliku od nekih drugih datuma, poput 30. svibnja ili 5. kolovoza.

Današnji je blagdan, rekao je, posebna prilika za obilazak grobova poginulih branitelja, bez kojih ne bi bilo ni današnje Hrvatske. Polaganju vijenaca državnog vrha pridružila su se i izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije i udruge branitelja. Izaslanstva su vijence položila kod Zida boli, Grobnice narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, kod središnjega križa, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te kod zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskoga rata na Krematoriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter