22. luganigada u duhu kobasice i terana

Istarske suhe kobasice
Istarske suhe kobasice

Gourmet večer 22. tradicionalne Luganigade u Marušićima predstavila je niz zanimljivih jela s kobasicama koja su pripremali kuhari konobe Dorijana u Livadama, agroturizma Radešić u Punta-Krasici, te domaćina konobe Atelier u Marušićima.

Jela su sljubljena s najboljim vinima Bujštine, iz vinarija Gianfranca Kozlovića, Morena Coronice i Marina Markežića Kabole, a i slatki dio večeri donio je lijepa iznenađenja.

U ime organizatora, Turističke zajednice Buja, Valter Bassanese najavio je ovaj događaj kao "večer kobasica i terana". I doista, nakon što su gostima u konobi Atelier najprije ponuđene hladne suhe kobasice kao predjelo, svako je od sljedeća tri jela (među kojima se na kraju glasovima publike birao najbolji pjat) našlo idealnog partnera u jednom teranu.

Kuharima je pomagao i finalist tv-showa Masterchef Robert Predrag Žmire, koji je za to nagrađen Istrovnicom i upisom u počasnu matičnu knjigu mjesta Marušići.

Prvo posluženo jelo bila je domaća maneštra sa stupanom trukinjom i kobasicom uz koje je poslužen teran Kabola iz 2010. godine. Drugo jelo bili su pljukanci s pestom i kobasicama uz teran Coronica iz 2010., a uz treće jelo - kobasica s verzotom i krumpirom - ponuđen je teran Kozlović iz 2012. godine.

Svečano je proglašeno da je najbolji pjat ovogodišnje luganigade pripremila domaća kuharska ekipa iz konobe Atelier, a bila je to kobasica s verzotom i krumpirom. Priznanje za najbolji pjat pobjedniku i diplome za sudjelovanje ostalim dvjema ekipama uručio je bujski gradonačelnik Edi Andreašić.

No, posljednje iznenađenje večeri bilo je poziv publici da također svojim glasovima odluči koje od dva poslužena slatka vina najbolje paše uz dva ponuđena kolača, i velika većina gostiju združila je svojim glasovima muškat momjanski uz voćni kolač, a kolaču s kremom od lješnjaka pridružilo je bujsku mistelu, desertno vino napravljeno prema tajnoj recepturi ovoga kraja od grožđa gnječenog djevojačkim nogama. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter