22. godišnjica osnutka bakova


Svečanom misom, a potom i skupštinom danas je u Valbandonu obilježena 22. godišnjica osnutka Udruge istarske Specijalne jedinice policije BAK. Udruga broji oko 230 članova, nekadašnjih pripadnika policije, od kojih je i danas većina aktivna u policiji i vojsci, dok su se neki, kako doznajemo od predsjednika udruge Mladena Blaškovića, okušali u privatnom biznisu, a dio ih je umirovljen.

Blašković se u obraćanju kolegama prisjetio 22. srpnja 1991., kada su obukli hrvatsku odoru te, kako je naglasio, postali ratnici te nenaoružani i bez posebne obuke krenuli u obranu hrvatske države. "Znali smo tada gdje trebamo biti, a prilike nam nisu dozvoljavale da imamo bezbrižnu mladost. Sudjelovali smo u vojno-redarstvenim akcijama od Banije, Slavonije, Like do Dalmacije. Probijali smo prve crte bojišnice u Maslenici, Medačkom džepu te u akcijama Bljesak i Oluja. Potom je uslijedilo čišćenje terena od terorističkih grupa, a pet godina naši su članovi razminiravali područja pod minama," rekao je.

Dodao je da su bakovi bili angažirani na terenu od 1991. do 2000. godine, i to u najopasnijim i najzahtjevnijim policijskim i vojnim zadaćama, a za njima nije ostalo nikakvih repova ni mrlja.

Bakove je pozdravio i Tomislav Josić, posebni izaslanik i savjetnik ministara obrane, koji je u izjavi za naš list kazao da Ministarstvo podržava sve događaje i okupljanja koja potiču sjećanje na Domovinski rat, posebno stoga što se danas "mnoge stvari ne govore na ispravan način, a branitelji ostaju uvijek negdje na margini".

Slavko Jereb, koji je uz Skendera Hasimija, bio ratni zapovjednik istarskih specijalaca, poručio je suborcima da iako je rat završio, a država osnovana, njihova borba nije završila. Treba i dalje biti aktivan, ne posustajati i boriti se za bolju današnjicu i još bolju i kvalitetniju sutrašnjicu, poručio je u odori Jereb.

Svečanosti su nazočili i Dragutin Cestar, načelnik PU Istarske, Alen Kalbota iz Antiterorističke jedinice Lučko, ali i biskup miru mons. Ivan Milovan. Svečanu misu predvodio je vlč. Ilija Jakovljević. (V. KAPELOTO, snimio D. ŠTIFANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter