219.000 gradana s blokiranim racunom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem studenoga prošle godine 219.421 gradanin imao je blokiran transakcijski racun, a istodobno je bilo 113.895 racuna gradana koji su izuzeti od provedbe ovrhe, a otvoreni su poslije 1. sijecnja 2011. godine, doznaje se iz Financijske agencije (Fina).

U ocevidniku redoslijeda osnova za placanja, na dan 30. studenog 2011. godine, evidentirano je 1.053.864 osnova za placanje. Razloge ovrha Fina ne komentira, jer je rijec o tajnim podacima klijenata.

Od 1. sijecnja prošle godine, prema Zakonu o provedbi ovrhe na novcanim sredstvima, Fina provodi ovrhe na novcanim sredstvima poslovnih subjekata i gradana po svim racunima i orocenim novcanim sredstvima u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju ovršenika bez njegove suglasnosti.

Medu iznosima nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu su primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, djecji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja i naknade zbog tjelesnog oštecenja.

Od ovrhe je izuzet iznos od dvije trecine prosjecne neto place u Hrvatskoj, a ako je placa manja od prosjecne, izuzima se iznos od dvije trecine iznosa place.

Što se tice poslovnih subjekata, podaci Fine pokazuju da ukupna vrijednost neizvršenih osnova za placanje u listopadu iznosi 40,19 milijardi kuna. Od ukupno 68.489 blokiranih poslovnih subjekata, nešto više od polovine (52 posto) pravne su osobe, na koje se odnosi najveci dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za placanje - 83,8 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter