21. izložba vina središnje Istre u Gračišću

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

- Izložba vina središnje Istre 21. će se put održati na Vazmeni ponedjeljak, 21. travnja, kada će Gračišće biti tijesno kao i svaki put dosad, poručio je na konferenciji za novinare održanoj u Špitalu gračaški načelnik Ivan Mijandrušić.

- Pozivamo sve vinare koji su već sudjelovali na smotri vina, ali i one koji se nikad nisu natjecali da se prijave na ovogodišnju smotru, a posebnost naše smotre je da okuplja vrsne profesionalne, ali i sve one male vinare, nastavio je Mijandrušić te dodao da će se uzorci vina prikupljati od ponedjeljka do subote. U Gračišću će se prikupljati od 17. do 20. veljače u vremenu od 7 do 15 sati u prostorijama općinske uprave, a od 21. i 22. veljače od 7 do 19 u Katininoj kući.

Osim u Gračišću vina će se moći prijavljivati i u drugim dijelovima Istre. Na Buzeštini će se prikupljati u Turističkoj zajednici Buzeta, na Pazinštini u TZ-u središnje Istre, a na Barbanštini u tamošnjoj općinskoj zgradi, i to svugdje od 17. do 21. veljače od 7 do 15 sati. Zainteresirani s Tinjanštine mogu se javiti Mladenu Milohaniću, a s Cerovljanštine Ivanu Juradi.

Uz prijavu je potrebno dostaviti šest staklenih vinskih butelja po uzorku vina zapremine 0,75 litre zatvorenih plutanim čepom. Čep i etiketa moraju biti bez naznake proizvođača, ali s etiketom na kojoj će pisati sorta vina, boja i godina proizvodnje. Kotizacija će se naplaćivati prema broju uzoraka pa će se tako prvi uzorak plaćati sto kuna, drugi 75 kuna, a svaki naredni 50 kuna. Sredstva prikupljena od kotizacije iskoristit će se za kupnju nagrađenih (brončana, srebrna i zlatna) vina. Općina će tiskati katalog s ocjenama svih vina koja su zaprimljena na smotru u tiraži od 6.000 primjeraka.

- Ove godine Uskrsni ponedjeljak pada dosta kasnije u proljeće, pa možemo očekivati da će se vina dotad stabilizirati, što znači da će biti kvalitetna, ali i da će se uključiti mnogo vinara koji ne žele predavati nezrele uzorke vina, zaključio je gračaški donačelnik Damir Baćac. Lani je na manifestaciji sudjelovalo 99 istarskih vinara koji su prijavili 220 uzoraka vina koji su se mogli degustirati u 18 konoba razmještenih po starogradskoj jezgri. Smotru je posjetilo oko 20 tisuća posjetitelja.

Nije dvanaesta, već 21. izložba vina

Izvršni odbor Izložbe vina središnje Istre u Gračišću odlučio je da se u numeraciju dosadašnjih smotri uključi i devet općinskih izložbi vina koje su u mjestu održane prije nego što je pokrenuta Izložba vina središnje Istre. Tako će ovogodišnja manifestacija nositi naziv 21., a ne 12. izložba. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter