2012. među 10 najtoplijih godina u povijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošla je godina bila je među deset najtoplijih godina otkad se provode mjerenja, navodi se u američkim izvješćima objavljenima u utorak.

Američka svemirska agencija NASA i američka nacionalna klimatska agencija NOAA zajednički su objavile dva izvješća o globalnim temperaturama 2012. godine. Prema NASA-inim podacima, prošla je godina bila deveta najtoplija od 1880., kad su počela mjerenja, a u NOAA-inu izvješću navodi se da je 2012. bila deseta najtoplija.

Do razlike u podacima u izvješćima moglo je doći zbog toga što NASA uključuje i podatke o temperaturama u područjima gdje nema meteoroloških postaja, primjerice u područjima blizu Zemljinih polova, navode znanstvenici.

Globalna temperatura na površini Zemlje bila je prošle godine 0,56 stupnja Celzija viša od prosjeka za razdoblje između 1951. i 1980.

Prošla je godina isto tako bila 36. uzastopna godina u kojoj je temperaturni prosjek bio viši od prosjeka za XX. stoljeće, rekli su znanstvenici dviju agencija povodom objavljivanja izvješća. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter