2011. za Pulu lete Spanair i Vueling?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz Ruse, ove godine hrvatska su turisticka odredišta najugodnije iznenadili Španjolci. Naime, iz te mediteranske zemlje koja je jedan od naših glavnih turistickih konkurenata imali smo cak 18 posto više turista i 26 posto više nocenja, što nije zanemariva brojka.

U konacnici to znaci da su ih u Hrvatskoj boravile 198,3 tisuce i da su realizirale 428,2 nocenja. Zanimljivo je da je u Istri boravio tek manji broj gostiju iz te zemlje - 11 tisuca, a koji su ostvarili 28 tisuca nocenja.

Rotacije iz Bilbaoa

To bi znacilo da se, u prosjeku, u našoj zemlji zadržavaju tek od dva do tri dana. To ne treba cuditi buduci da doma imaju dovoljno i sunca i mora te kod odabira putovanja žele vidjeti nešto novo.

Zato je njihov glavni motiv kultura, a u Hrvatskoj im je najpoznatiji Dubrovnik. Stoga je vecina avionskih linija, kojima ovi gosti iskljucivo putuju u Hrvatsku, usmjerena upravo na taj grad. Naime, ove godine aviokompanija Spanair uvela je letove iz Barcelone za Zagreb i Dubrovnik, te od kolovoza i iz Madrida za Dubrovnik.

Uz to, bilo je i odredenih rotacija iz Bilbaoa, te je pojacana ruta iz Valencije za naš najjužniji grad. Takoder, zadržani su i izravni letovi koji su postojali i prijašnjih godina, odnosno Vueling je iz Barcelone letio za Dubrovnik, Iberia iz Madrida za Zagreb i Dubrovnik, te Croatia Airlines iz Barcelone za Zagreb.

"U ova krizna vremena aviokompanije su relativno rezervirane što se tice uvodenja novih destinacija te nastoje što više smanjiti rizike poslovanja. Buduci da je Dubrovnik relativno poznat u Španjolskoj, izmedu ostalog i zbog velikog broja Španjolaca koji posjete grad na krstarenjima, letovi za Dubrovnik relativno su niskog poslovnog rizika.

Uz to su i dio kapaciteta na letovima za Zagreb i Dubrovnik zakupili touroperatori koji su inace na tim rutama imali charter letove", objasnila nam je Sania Jelic, direktorica španjolskog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice.

Istice i da su aviokompanije zadovoljne rezultatima poslovanja ruta za Hrvatsku te da ce zato najvjerojatnije zadržati postojece rute i iduce sezone, a razmatra se i povecanje frekvencija te cak uvodenje novih destinacija. Medutim, nije precizirala znaci li to da ce se uvesti njihove linije za Istru koja, takoder, ima od kulture što za ponuditi. To nam nije znao reci ni direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic jer tek prethode dogovori s Vuelingom i Spanairom.

Znanje jezika

Inace, Španjolci u Istru dolaze preko Venecije i ne zadržavaju se puno, nego samo ostaju nakratko na svom proputovanju prema Dubrovniku. Naime, ovi turisti redovito na taj nacin putuju, dakle, koriste dvije zracne luke i izmedu njih kombiniraju raznorazne izlete.

Zato najcešce dolaze u Dubrovnik pa odu do Zagreba, posjete Plitvice, Zadar, Šibenik i Split te obrnuto. Španjolci obožavaju putovati u skupinama, bilo u skupinama bracnih parova, obitelji ili s prijateljima i to vecinom bez djece.

"Hrvatska je u Španjolskoj sve poznatija kao bliska, egzoticna i gostoljubiva destinacija s dobrim odnosom kvalitete i cijena te odlicnim usmenim preporukama. Medutim, preporucuju ono što su sami posjetili. Kod Španjolaca treba isto imati u vidu i ograniceno poznavanje stranih jezika, stoga je uvijek bitno nastojati im dati informaciju na španjolskom, pa bi bilo dobro da je bar dio toga dostupan na španjolskom, barem na web-stranicama.

Takoder, puno bi promidžbi regije pomoglo kad bi neki španjolski turoperator imao i specifican program za Istru u svojoj ponudi, specificne kulturne i tematske rute", zakljucuje Jelic.


Podijeli: Facebook Twiter