2011. u znaku velikih infrastrukturnih radova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezimiravši 2010. godinu, gradonacelnik Boris Miletic rekao je da je, unatoc kriznim vremenima, u velikoj mjeri ostvaren plan te ce proracun biti realiziran na razini 85 posto. U rokovima su ostvarene i kapitalne investicije, a unatoc smanjenim prihodima zadržan je dostignuti standard.

- Nastojat cemo tako funkcionirati i u 2011. koja ce biti godina puna izazova i ne baš blistava. Odgovornost je svakako na javnom sektoru, a kao što je za nedavnog sastanaka s predstavnicima Udruženja obrtnika i naglašeno, osjeca se potreba za povecanim investiranjem upravo javnog sektora jer jedino to može jamciti zaposlenost. To, pak, osigurava vecu potrošnju i tako se krug zatvara. Posebno me veseli pomak u konstruktivnoj raspravi na Gradskom vijecu i u konacnici izglasavanje proracuna za iducu godinu s osam suzdržanih glasova, ali niti jednim glasom protiv.

U 2011. ocekuju nas kompleksni infrastrukturni radovi, i to prvi vec nakon blagdana - izgradnja kanalizacijske mreže na rivi. Uz nastavak plinofikacije te pocetak izgradnje kružnog toka u Šijani na dvije razine, za što imamo jamstva Hrvatskih cesta, to ce zasigurno utjecati na promet, pa ce iduca godina i u tom smislu biti dosta zahtjevna. Nastojat cemo radove pomiriti s potrebama gradana, ali i gradani moraju biti strpljivi i svjesni da ce za nekoliko godina imati daleko protocniji promet u gradu, rekao je gradonacelnik.



Dodao je da ce se puno raditi i na pripremi projekata te spomenuo natjecaj za uredenje rive, izmjene i dopune Prostornog plana i Generalnog urbanistickog plana i nekoliko planova nižeg reda. Smatra da je u situaciji besparice važno pripremiti projekte i realizirati ih kada se financijska situacija popravi.

Na upit novinara je li zadovoljan kvalitetom trgovacke ponude u samom centru grada, odgovorio je da Zakon o trgovini ne dozvoljava Gradu da utjece na asortiman vec može samo definirati djelatnost.

- Ako poradimo na kvalitetnijem turistickom proizvodu, tada cemo moci utjecati i na kvalitetu ponude. Mi kao Grad redovito na javnim natjecajima nudimo prazne prostore i idemo cak i s nižim cijenama nego da imamo prazan prostor uz visoku cijenu zakupa. Takoder, osobno ocekujem puno i od projekta uredenja rive jer ce cijeli potez od Foruma do amfiteatra biti dodatno obogacen i oživljen, a Kandlerova ulica ce dobiti puno veci znacaj nego što ga ima danas. Pula ne živi kako bi trebala jer, prema cijenama zakupnina, vidljivo je da su najviše na potezu od Zlatnih vrata do tržnice i da se najveci broj ljudi krece upravo tom ulicom, zakljucio je gradonacelnik Miletic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Za Ulicu Sergijevaca i Kandlerovu nema novca
Prema gradonacelnikovim rijecima, uredenje Kandlerove ulice ici ce istovremeno s uredenjem starogradske jezgre, odnosno Ulice Sergijevaca. Od planiranih sadržaja nastavit ce projekt uredenja fasada pod nazivom Dolcevita za što ce ovih dana biti raspisan novi natjecaj.
- Nažalost, za uredenje Kandlerove u 2011. godini nedostajalo je sredstava, ali te su ulice važne za ovaj grad, a uredenje Ulice Sergijevaca planirano je na deset milijuna kuna. Kada Pula bude prihodovala više sredstava od komunalnog doprinosa, moci ce ici u tu investiciju, odgovorio je gradonacelnik.


Podijeli: Facebook Twiter