200.000 Sirijaca tražu odlazak Al-Asada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 200.000 Sirijaca zazivalo je u petak pad režima predsjednika Bašara al-Asada koji krvavo guši prosvjede i uz slogan "Arapska liga nas ubija" osudilo pasivnost svijeta prema dogadajima u toj zemlji u kojoj Rusija za nasilje želi optužiti obje strane.

"Više od 200.00 prosvjednika okupilo se u gradu Homsu na molitvi petkom" i zazivalo pad predsjednika al-Asada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudsak prava (OSDH), sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Udruga je izvijestila da su snage sigurnosti "ubile jednog civila" u cetvrti Deir Bala, da a sigurnosne snage privodile su neke vjernike nakon molitve. Jedna civilna žrtva pala je u petak u zoru u gradu Hiraku.

Osim u "prijestolnici revolucije", pokrajini Homsu te istoimenom gradu koji je tjednima opkoljen vojskom, svi prosvjedi u petak održani su pod sloganom "Arapska liga nas ubija".

Organizatori tako upozoravaju Ligu da je suodgovorna jer je režimu u Damasku odredila rokove za prekid nasilja i tako odobrila nastavak represije.

Istodobno u Vijece sigurnosti UN-a stigao je nacrt ruske rezolucije koji predlaže osudu svih strana u Siriji za nasilje. Sjedinjene Države i Zapad pozdravili su što se Moskva želi ukljuciti u sirijsku dramu, ali ne mogu prihvatiti tekst kojim se snage reda po nasilju izjednacuju s oporbom.

"Moskva (...) svojom potporom sirijskom režimu, cini se kao da brani ubojicu", rekao je sirijski oporbeni celnik Basam Džara iz Londona.

Od pocetka pobune u Siriji 15. ožujka ubijeno je više od 5.000 ljudi, prema UN-ovim podacima.


Podijeli: Facebook Twiter