200. obljetnica rodenja Jurja Dobrile

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik istarskog HNS-a Veljko Ivancic s potpredsjednicima Darkom Kranjcicem i Alenom Damjanicem položio je u cetvrtak uz rodnu kucu biskupa Jurja Dobrile u Velom Ježenju cvijece u povodu 200. obljetnice rodenja velikog istarskog narodnjaka, preporoditelja i crkvenog velikodostojnika koji je roden 16. travnja 1812.

Ivancic je podsjetio da je politicki identitet HNS-a utemeljen u tradiciji Narodne stranke koja se vec u 19. stoljecu zalagala za gradansku državu i liberalno demokratsko uredenje. Predvodnik takvog pokreta u Istri bio je biskup Dobrila, borac za kulturni, gospodarski i prosvjetni napredak Istre.

Uvijek je isticao svoje hrvatstvo i hrvatsku mladež ohrabrivao na nacionalno osvještavanje. Prihvacao je druge i drugacije, a razlike je smatrao vrijednostima koje obogacuju društvo.

- Na postignucima istarskog narodnjackog pokreta potrebno je danas, više nego ikada, graditi boljitak i dostojanstven život istarskog covjeka te pokazati Dobrilinu skrb za sve ugrožene bez obzira na pripadnost, rekao je Ivancic.

Iako se u stranci o tome nije raspravljalo, Ivancic osobno podržava zamisao da se Dobrilini posmrtni ostaci iz Trsta premjeste u Istru.

- Kada ce se i kako to realizirati, ne može se reci, ali na tome treba ustrajati, rekao je Ivancic.


Podijeli: Facebook Twiter