200 kuna za neistaknuti kucni broj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pronaci odredenu obitelj u nekim naseljima danas je uz masovnu gradnju te nepostojanje ploca s imenima ulica prava lutrija. U ovoj godini s tim ce se problemom u koštac ponajviše uhvatiti osobe koje ce u travnju biti zadužene za popisivanje stanovništva.

Zbog toga je Državni zavod za statistiku odlucio da do veljace svi mještani i gradani moraju imati istaknuti kucni broj, dok jedinice lokalne samouprave moraju postaviti ploce s natpisima ulica tamo gdje ih nema. Jedinice lokalne samouprave dobile su pocetkom prošle godine upute vezane za popisivanje stanovništva.

U Opcini Medulin kažu da po Odluci o komunalnom redu mještanin koji nema istaknut kucni broj placa kaznu od 200 kuna.

- Svim domacinstvima koja nemaju plocicu s brojem poslat cemo nalog da je postave, u suprotnom ce komunalni redar ispisati kaznu, kaže nam procelnica Suzana Racan Stern. Dodaje da imena ulica trebaju biti istaknuta na pocetku ulice te da je u opcini to dobro riješeno i da nema potrebe za postavljanjem dodatnih.

Susjedna opcina Ližnjan nema ulice, osim naselja Šišan gdje su postavljene ploce s natpisima. Nacelnik Srecko Ševerlica potvrduje nam da su dobili upute vezane za popis stanovništva te da ce komunalni redar na terenu provjeravati imaju li mještani istaknute brojeve na kucama. U ližnjanskoj Odluci o komunalnom redu, naime, ne postoji odredba po kojoj se mještanima može naplatiti kazna ukoliko nemaju istaknut broj na stambenom objektu.

- Popisivacima cemo ponuditi i pomoc naših djelatnika na terenu, ali mislim da za to nece biti cak ni potrebe jer je prošlo popisivanje stanovništva proteklo bez ikakvih problema, kaže Ševerlica.

Stanje na terenu je, pak, šareno. Dok neka naselja imaju plave plocice s imenom ulice i kucnim brojem jer su ih "stari" stanari još davnih dana i godina platili i dobili, u ostalima vlada šarenilo jer su se noviji stanari sami morali pobrinuti za kucne brojeve koji se izgledom, bojom i materijalom razlikuju od kuce do kuce.

Skuplje i neprakticnije, reci ce neki, jer su podaci manjkavi. Naime, poznat je broj, ali za podatak o imenu ulice treba otici do mjesta gdje ulica pocinje, a gdje je ta lokacija teško zna itko osim samih mještana.


Podijeli: Facebook Twiter