200 dana cekanja za holter i kardiologa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cekanje pretraga u pulskoj Opcoj bolnici na razini je hrvatskog prosjeka, osim za ultrazvuk dojke. Tako je barem tvrdio ministar zdravlja dr. Rajko Ostojic prilikom nedavnog boravka u Puli. No, to je slaba utjeha onome tko pretragu treba, a mora je cekati puno mjeseci.

Za ultrazvuk dojke ceka se 110 dana, a prošle jeseni cekalo se upola krace. Za neke druge pretrage cekanja su puno duža od prosjeka, unatoc tome što ministar tvrdi da je slicno i u drugim zdravstvenim ustanovama.

Prema listi koju bolnica svaki mjesec šalje Ministarstvu zdravstva proizlazi da se prosjecno najdulje ceka holter EKG, kao i prvi pregled kardiologa - i to 200 dana. Na listi za holter je 659 osoba, a za pregled kod specijalista 437. Dakle, pacijent koji se danas naruci za holter, dobit ce termin u listopadu.

Prema Nacionalnoj listi cekanja na stranici Ministarstva zdravlja, a odnosi se na studeni prošle godine, holter se u Opatiji cekao 60 dana, a u KBC-u Rijeka 150. Ako je i sada tako, bolesnicima se isplati potegnuti do Opatije na pretragu.

Kardiologija je ocito usko grlo jer se i za ultrazvuk srca na red dolazi tek za 180 dana, a na listi je 319 bolesnika. U odnosu na prije šest mjeseci cak je i skraceno cekanje za ovu pretragu.

Od ostalih dijagnostickih postupaka koja se prate za nacionalnu listu cekanja, pulska bolnica navodi prosjecnih 45 dana za pretrage CT grupe, sto dana za UZV abdomena ili kolonoskopiju te 90 dana za operaciju katarakte.

Znatno je smanjeno cekanje color dopplera karotida sa 150 na 62 dana, a gastroskopija se ceka 45 umjesto dosadašnjih 60 dana. Na prvi pregled kod oftalmologa stiže se za 40 dana, a kod gastroenterologa za 15.

Prosjecan broj dana cekanja pocetne bolnicke uobicajene skrbi na odjelu neurologije iznosi 30 dana, na kirurgiji 38, na internom 45. Ugradnja endoproteze koljena ceka se osam dana, a za ugradnju kuka nema liste cekanja. Isto tako ne cekaju se operacija miniskusa i mamografija. (J. ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter