20. rodendan pulske knjižare Castropola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska knjižara Castropola, prva privatna knjižara na ovim prostorima, u cetvrtak je proslavila svoj 20. rodendan posebnim programom posvecenom osnivacu knjižare, pjesniku Bošku Obradovicu.

Program je trajao od 11 do 14 sati, a specijalni gosti bili su pjesnici Boris Domagoj Biletic, Roberta Razzi i Drago Orlic. Program je vodila Magdalena Vodopija, dok je Boškove pjesme citala pulska glumica Jadranka ?okic.

- Dvadeset godina Castropole bude u meni sjecanja koje ne mogu zatomiti. Knjižaru smo 18. studenog davne 1990. godine osnovali Boško Obradovic, Zoran Vodopija i ja. Bila je smještena u prostoru na katu kod Autostanice - bivšeg autobusnog kolodvora, na adresi Istarska 3.

Radilo se o prvoj knjižari-antikvarijatu na ovim prostorima cija je baza bila osobna biblioteka obitelji Obradovic i kojoj su se pridružile donacije sto prijatelja Castropole. Prvi kupac bila je profesorica Ljubica Ivezic, a njen ucenik, Boris Domagoj Biletic knjižaru je podržavao i time što je cesto kupovao knjige, kazala je Magdalena Vodopija predstavivši program i prvog gosta.

Boris Domagoj Biletic se prisjetio sretnih trenutaka provedenih u Castropoli i napomenuo da je tijekom druženja s književnicima u knjižari bilo teško pronaci slobodno mjesto, te da su ljudi stajali i na ulici.

Magdalena Vodopija se osim knjižnicarki Terezi Pulja zahvalila i Lauri Lukašic, Nani Moferdin i Aleksandri Benjak, ali i onima koje danas vode Castropolu - Oliveri Pleic, Dušanki Babic i Sandri Kolic.

Zahvalila se i kiparu Erosu Cakicu koji je oblikovao njene police, te Miroslavu Mandicu Mandi koji je police i "popiturao".

Kum knjižare bio je filmski redatelj Mate Relja, a suradnici u njenom radu (osim vec spomenutih) bili su Ivan i Ante Dabo, Jadranka Ostic, Dario Marušic, Bruno Nefat, Kristina Mihovilic, Slavica Kapuralin, Romano Viškovic, Tea Grujic, Alfio Klaric, Slavica Šenk, Danilo Dragosavac, Miodrag Kalcic, Mauricio Ferlin, Matija Ferlin, Diana Vidušin i Jadranka ?okic.

Roberta Razzi se nadovezala na Borisa Domagoja Biletica i njegovo spominjanje Marlene Dietrich te je otpjevala jednu svoju pjesmu na cakavici na note "Lili Marlen" posvecenu Bošku i Rozi.

Magdalena Vodopija se prisjetila svog oca Boška Obradovica zahvaljujuci i pjesmi "Olupine" koju je recitirao dr. Boris Milat.

Drago Orlic je citao tekstove iz nove zbirke "Daž daždi miš prdi 3" nastale u suradnji s Francijem Blaškovicem te je uspio nasmijati publiku cak i kada je citao pjesme o bolesti.

Tijekom jutra za klavirom su se mijenjali ucenici pulske glazbene škole Ivan Matetic Ronjgov: Magdalena Pucic, Tijana i Ljubo Stakic, Anton Perkov i njihova mentorica Karmen Kirac.

Poetsko jutro u Castropoli završni je program koji se u knjižari dogada prije 16. sajma knjige u Istri koji ce se održavati od 3. do 12. prosinca u Domu hrvatskih branitelja.


Podijeli: Facebook Twiter