20. PUF: 10 gostujućih predstava i Anno Domini 2014.

S konferencije za novinare u jazz baru Fiorin (B. VINCEK)
S konferencije za novinare u jazz baru Fiorin (B. VINCEK)

- Sada kad najavljujem 20. PUF - međunarodni kazališni festival koji se tradicionalno održava od 1. do 5. srpnja moram priznati da sam uzbuđeniji nego kada sam predstavljao prvo izdanje, a tada nisam ni u snu mislio da ćemo ovoliko izdržati. Bila su to čudna ratna vremena kada smo odlučili napraviti međunarodni festival, no mi smo bili u čudnoj situaciji jer smo za amatere bili previše profesionalni dok se profesionalcima nismo sviđali jer smo uvodili novosti u kazališni prostor. Sve je počelo s predstavom Anno Domini 1994. u kamenolomu Cavae Romanae u Vinkuranu koju sam spletom okolnosti režirao ja, a od onda je kroz festival prošlo više od 170 predstava te više od sto drugih programa poput performansa, izložbi i koncerata. Ovogodišnje 20. izdanje proslavit ćemo i na domjenku u hotelu Riviera gdje ćemo podijeliti priznanja onima koji su nam pomogli da izdržimo i da se održimo sve te godine, kazao je umjetnički direktor i jedan od osnivača PUF-a Branko Sušac na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u pulskom jazz baru Fiorin.

Bogat program

Sušac je naglasio da je i ovogodišnji program bogat te da publiku očekuje deset gostujućih predstava i međunarodni projekt Anno Domini 2014. čije se režije prihvatio koreograf i redatelj iranskog porijekla s francuskom adresom Mehdi Farajpour, umjetnički direktor Oriantheatre Companyja iz Francuske. Predstava će igrati na adresi Ulica sv. Polikarpa 2, još jedno mjesto u gradu kojeg ni Puljani ne poznaju. Farajpour je kazao da će se Anno Domini zvati "Forgotten Bodies" te da se radi o političkoj koreografiji.

- Oriantheatre Company od svojih početaka traži novi jezik između kazališta i plesa jer nam se činilo da i jednoj i drugoj vrsti izvedbenih umjetnosti nešto nedostaje. Potka predstave "Forgotten Bodies" bazirana je na mom iranskom porijeklu i glazbi Igora Stravinskog. U Iranu se prije 30 godina dogodila revolucija u kojoj je društvo izgubilo u borbi protiv opresije religije. Ova predstava govorit će između ostalog i o problemima žena u Iranu nakon revolucije, kazao je Farajpour.

Marko Bolković, tehnički direktor PUF-a najavio je glazbeni program koji će se odvijati svake večeri u festivalskom klubu u Monte Paradisu u Rojcu gdje će nastupati redom: DJ Mario Kovač, Mighty Zazum, Mokre Gljive, DJ Tricky D i VUR (Vibrator u rikverc). U sklopu PUF-a prvog dana će u festivalskom klubu biti otvorene izložbe "20 godina PUF-a: Retrospektiva plakata 1994.-2014." i "U inat INAT-u!" Seada Galijaševića Galeta.

Dvosobni stan

Na prvom danu PUF-a na programu su "Percussionante!" grupe La Banda Del Surdo iz Španjolske (u 19.30 sati od Foruma do Portarate), "Dvosobni stan" Niva Sheinfelda i Orena Laora iz Izraela (u 20.30 sati u Istarskom narodnom kazalištu) i Anno Domini 2014. u francusko-hrvatskoj koprodukciji (u 22 sata na adresi Ulica sv Polikarpa 2). Na drugom su festivalskom danu na programu "Od strane muškarca, Od strane žene" plesnog kazališta Studio Tanca iz Slovačke (u 20.30 sati u INK-u) i "Gospodin Nahtingal" Nevena Korde Andriča i Igora Sviderskog iz Slovenije (u 22 sata u Muzeju suvremene umjetnosti Istre).

Na programu trećeg dana festivala su predstave "Odlaziti" Nave Frenkel i Neva Romana iz Izraela (u 21 sat u INK-u) i "Geneza" Teatra "A" iz Poljske (u 22 sata na Forumu), dok su na programu četvrtog dana predstava "Prolazan" AMCB Compagnie iz Francuske ostvarena u suradnji s Visualia festivalom (u 21 sat u INK-u) i autorski projekt "Ne, ništa, dobro" Davida Belasa i Nataše Kopeč (u 22 sata u kazalištu Dr. Inat u Rojcu). Na zadnjem će danu festivala nastupati Branko Potočan i Fourklor iz Slovenije s predstavom "Sjaj" (u 21 sat u INK-u) te Amanitas Fire Theatre Show iz Češke s predstavom "Alica" (u 22 sata od Portarate do Foruma).

Kao i prijašnjih godina, predstave će se natjecati za nagrade Kazališno nebo PUF-a, a žiri koji će odlučivati o njima sačinjavaju Nebojša Borojević, Vlatka Kolarović i Bojana Ćustić Juraga.

Na konferenciji za novinare Branko Sušac je predstavio i mladu ekipu koja organizira festival i koju osim Bolkovića sačinjavaju još i Lucija Mulalić i Ivana Bolković, a pročelnica za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber pozvala je sve da dođu na festival kojeg nije moguće opisati, već samo doživjeti. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter