20. obljetnica Oružanih snaga RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postrojavanjem postrojbi veterana Domovinskog rata, Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova na središnjoj svecanosti na stadionu NK Zagreb u Kranjcevicevoj ulici obilježena je poslijepodne 20. obljetnica Oružanih snaga, Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske Kopnene vojske, uz nazocnost najvišega državnoga i vojnog vrha.

Sjecanje je to na 28. svibnja 1991. godine kada su se postrojbe Zbora narodne garde (ZNG), preteca Hrvatske vojske, postrojile pred prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tudmanom.

Na središnjoj svecanost postrojeno je 14 postrojba veterana Domovinskog rata, Oružanih snaga RH i MUP-a s oko 1200 pripadnika.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipovic istaknuo je u svome obracanju kako možemo biti ponosni na postignuca u proteklih 20 godina. Hrvatska je postala punopravna clanica NATO saveza i na pragu je i ulaska u Europsku uniju, no još moramo dosta raditi kako bi Hrvatska postala razvijena europska zemlja, rekao je.



Predsjednik Josipovic urucio je odlicje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom stožernom generalu u mirovini Martinu Špegelju za doprinos u stvaranju Oružanih snaga i obrani Hrvatske koji je zahvalivši se rekao da su ostvarene mnoge pobjede i dobiven rat za slobodu i samostalnu RH.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je kako se je hrvatska oružana sila stvarala gotovo ni iz cega u agresiji i nametnutom ratu, i koja je znala zaustaviti zlo. Medu njima su mnogi dali živote i zdravlje da bi domovina živjela i njih se danas s ponosom sjecamo kao i nestalih branitelja. Iz vaše ljubavi prema domovini izrasla je pobjednicka vojna snaga samostalne Hrvatske, a Domovinski rat bio je pravedan, obrambeni i osloboditeljski, porucila je Kosor braniteljima.

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka Oružanih snaga na Jarunu je održana pokazna vježba Bojne za specijalna djelovanja OS RH i MUP-a, atraktivan letacki program akro-skupine "Krila oluje" te svecani program Pocasno zaštitne bojne i hodni program Orkestra OS RH.


Podijeli: Facebook Twiter