20 milijuna € za ocuvanje prirode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovo je izniman dan u povijesti zaštite prirode u Hrvatskoj i najveci takav projekt na našem tlu otkad postoji sustavna zaštita. Vrijeme realizacije projekta je jako kratko, a iako cemo njegovim provodenjem realizirati neke od zahtjeva EU, to ne radimo zbog naše težnje za ulaskom u Uniju nego zbog nas.

Naše prirodne ljepote i biološka raznolikost jedan su od najjacih pokretaca razvoja gospodarstva i moramo biti ponosni što imamo takvo bogatstvo, ali ga moramo i ocuvati", rekao je u uvodnoj rijeci državni tajnik Ministarstva kulture Zoran Šikic otvarajuci skup o projektu integracije u EU Natura 2000 održan na Brijunima.

Na predstavljanju projekta našli su se predstavnici mnogih ministarstava, javnih ustanova, nacionalnih parkova i drugih institucija koje ce koristiti sredstva koja je Hrvatska u svibnju dobila od Svjetske banke. Radi se o zajmu od 20,8 milijuna eura, cime su osigurana sredstva za zaštitu prirode u narednih pet godina.

Dio spomenutih sredstava stici ce i u Istru koja je za sada kandidirala tri projekta vec spremna za realizaciju. Jedan od njih je otvaranje info centra Limski kanal u kojem se namjerava urediti dio pristaništa s izložbenim prostorom i nekoliko štandova kojima bi upravljala JU Natura Histrica, a drugi "Oko prirode", formiranje ucionice u prirodi u Parku prirode Ucka. Treci projekt za koji se racuna na spomenuta sredstva je obnova jednog od najzanimljivijih objekata na Velom Brijunu, takozvane camcarnice koja se nalazi na obali ispred hotela Neptun, a izgradena je pocetkom 20. stoljeca u Kupelwieserevo doba.


Kako je objasnila Korenelija Pintaric, ravnateljica Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture i voditeljica zajma, projekt integracije u EU Natura 2000 omogucit ce podršku javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zašticenim prirodnim vrijednostima u županijama pri implementaciji Natura 2000 ciljeva u investicijama, zatim jacanje kapaciteta za pracenje stanja biološke raznolikosti, izvještavanje o poduzetim mjerama temeljem zahtjeva EU, te ukljucivanje svih dionika u proces upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000.

Inace, radi se o najvecoj koordiniranoj mreži podrucja ocuvanja prirode u svijetu u koju ce se svojom bogatom biološkom i krajobraznom raznolikosti ukljuciti i naša zemlja kada postane clanicom Europske unije.

Voditelj sektora za okoliš Svjetske banke, regija Europa i Središnja Azija, John Kellenberg istaknuo je kako je ova institucija do sada u zaštitu prirode u Hrvatskoj uložila pet milijuna dolara, i to prvenstveno u projekt zaštite krških ekosustava koji je završen u prosincu 2007. Takoder je pohvalio veliku spremnost aktualnog projekta koji ce u buducnosti Hrvatskoj donijeti dodatnih 20 milijuna eura iz europskih strukturnih fondova. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter