20. godišnjica pocetka opsade Sarajeva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od jedanaest tisuca crvenih stolaca postavljeno je u petak u središnjoj sarajevskoj prometnici u znak sjecanja na Sarajlije ubijene tijekom troipolgodišnje opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine koja je pocela 6. travnja prije dvadeset godina.

Uz prazne stolce u Titovoj ulici okupile su se tisuce ljudi kako bi uz glazbeno-scensku komemoraciju, svojevrsni koncert za one kojih više nema, odali pocast poginulim sugradanima.

Opsada Sarajeva, koju je provodila vojska bosanskih Srba, bila je dulja od opsade Lenjingrada i trajala je od travnja 1992. godine pa do kraja 1995. godine kada je potpisan Daytonski sporazum, a time ujedno okoncan rat u BiH.



Tijekom toga razdoblja svi putovi koji vode u Sarajevo bili su blokirani, bila je onemogucena dostava hrane i lijekova, nije bilo struje niti opskrbe vodom, a grad je bio pod gotovo stalnom topnickim i snajperskim napadima.

Zbog brutalnosti kojom je provodena opsada glavnog grada BiH, medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je generala vojske bosanskih Srba Stanislava Galica na doživotnu robiju, a generala Dragomira Miloševica na 29 godina zatvora.

Obojica su izravno zapovijedali snagama koje su opsjedale Sarajevo prouzrocivši pri tom smrt i patnje tisuca civila.



Redatelj Haris Pašovic, koji je osmislio projekt "Sarajevske crvene crte", rekao je kako je sjecanje na sve poginule tijekom opsade grada civilizacijska obveza.

Gradonacelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je kako 11.541 prazan stolac simbolizira sve one žrtve koje su do sada utvrdene imenom i prezimenom i mjestom stradanja, iako ih je bilo i više.

"Procjenjuje se da je poginulo više od 18 tisuca gradana, od cega tisucu i 600 djece", kazao je Behmen, koji je zajedno s izaslanstvima brojnih europskih gradova u povodu 6. travnja koji se obilježava i kao dan oslobodenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, položio vijence na spomenike osloboditeljima i žrtvama te braniteljima iz rata od 1992. do 1995. godine.



Medu izaslanstvima koja su položile vijence bila su i ona Zagreba, Vukovara te Dubrovacko-neretvanske županije.

Dvadeseta obljetnica pocetka opsade Sarajeva bila je povod i da se u tom gradu okupe neki od inozemnih novinara koji su iz tog grada i BiH izvješcivali tijekom rata.

Medu njima je bio i Roy Gutman, dobitnik Pulitzerove nagrade za knjigu "Svjedok genocida". Guttman danas drži kako je to i za njega bilo jedinstveno iskustvo.


Podijeli: Facebook Twiter