20 godina udruge književnika Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Puli je prije tocno dva desetljeca, 2. srpnja 1990., u prepunoj velikoj dvorani (citaonici) tadašnje Naucne biblioteke, a današnje Sveucilišne knjižnice, osnovan Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika.

Ostvarena je tada davnašnja ideja i želja da i Istra, kao jedna od povijesnih hrvatskih pokrajina, ima svoju organiziranu književnicku udrugu. Osim središnjice u Zagrebu, Društvo hrvatskih književnika (osnovano prije 110 godina) danas broji još osam ogranaka, od kojih je pulski, nakon osjeckoga i uz rijecki, drugi po dugovjecnosti.

Tadašnji je predsjednik DHK-a, književnik Nedjeljko Fabrio, s nekolicinom pulskih i istarskih kolega, najzaslužniji za osnutak ogranka - javljaju iz Istarskog ogranka DHK-a, uz isticanje da su na celu ogranka dosad redom bili književnici: Boris Biletic, Miroslav Sincic, Tomislav Milohanic, Goran Filipi, Daniel Nacinovic te Boris Domagoj Biletic u posljednja dva mandata.

Ogranak danas broji 48 clanova, od kojih 15 književnika punopravnih clanova DHK-a, a ostali su pisci clanovi-suradnici ogranka. Rijec je o jedinoj organiziranoj književnickoj udruzi na županijskoj razini koja okuplja autore bez obzira na dob, izraz, estetsku ili bilo koju drugu razlicitost, koja promice demokratski dijalog i pluralizam u svim izdanjima i javnim nastupima, kojih je dosad bilo na stotine, te koja u posljednje vrijeme osobito nastoji pomladiti clanstvo.

Ovom prigodom treba se prisjetiti i preminulih clanova: Ivana Svetica, Tatjane Arambašin i Ante Dabe, navodi se, uz ostalo, u priopcenju Istarskog ogranka DHK-a Pula, koji je "jedan od najznacajnijih i najkontinuiranijih nakladnika u Istri, s dosad objavljene 53 knjige (ukupne naklade od preko 30 tisuca primjeraka)", te "(su)organizator mnogih kulturno-književnih manifestacija diljem Istre, a osobito je znacajan bio njegov zdušan i poticajan rad tijekom Domovinskog rata".

Znacajna obljetnica, 20. godina postojanja Istarskog ogranka DHK-a, bit ce tijekom listopada 2010. obilježena u programu Dana Nove Istre i 8. pulskih dana eseja, koji su ove godine posveceni 90. obljetnici rodenja Zvane Crnje.


Podijeli: Facebook Twiter