20 godina nakon sudske presude nije vraćen na posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo dva desetljeća od prve pravomoćne presude u korist nekadašnjeg predavača u Elektrotehničkoj školi u Zagrebu dr. Zvonka Šundova onemogućen mu je povratak u radni odnos nakon nezakonitog otkaza, i to na nezavidno mjesto tzv. neraspoređenog radnika.

I nakon presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu još iz 2006. kojom je utvrđeno da su mu povrijeđena ljudska prava, odnosno pravo na rad, država se nije udostojila vratiti obespravljenog profesora u školu, a još manje pristati na prijedlog tužitelja o isplati odštete od 20.000 eura.

Za Šundova, doktora filozofije i jednog od "izbrisanih kadrova" s početka devedesetih, koji je predavao Osnove marksizma - Teoriju i praksu samoupravnog socijalizma, nije se našlo mjesta da predaje tzv. zamjenske predmete, poput "Osnova društveno humanističkih znanosti", "Etike", odnosno "Politike i gospodarstva". Čovjeka u naponu snaga, intelektualca s doktoratom i svojeg najboljeg kadra škola je 1991. proglasila "tehnološkim viškom".

Stvarni motivi višegodišnjeg odbijanja provođenja pravomoćnih presuda nisu jasni, a objašnjenja prosvjetnih tijela gotovo kafkijanska nakon sudskog procesa krležijanskog opsega. Sud u Strasbourgu utvrdio je da je tužena RH nepotrebno odugovlačila sa sudskim postupkom, ukupno osam godina. No, matična škola i dalje tvrdi da je presuda u njihovu korist, a resorno Ministarstvo znanosti ide korak dalje - smatra se nenadležnim. (V. VESIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter