20 godina Jave - najpopularnijeg programskog jezika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpopularniji programski jezik u svijetu Java iduće godine u siječnju obilježava 20 godina otkako se koristi, pri čemu njegova globalna popularnost i dalje raste, a slično je i u Hrvatskoj, gdje po procjenama ima 10 do 15 tisuća Java developera/programera odnosno oko 24 posto u ukupnom broju hrvatskih programera, a potražnja za njima raste.

Doznaje se to iz Hrvatske udruge Java korisnika (HUJAK) koja ove godine obilježava tri godine postojanja te danas u članstvu ima više od 35 pravnih i više od 250 fizičkih osoba uključenih u razvoj ili korištenje neke od tehnologija vezanih uz jezik i platformu Java. HUJAK je, kako napominje njegov predsjednik Branko Mihaljević, i član međunarodne grupe od 300-injak udruga Java User Groups (JUG), odnosno više od 100 u EU te osim razmjene znanja i iskustava, informira i savjetuje oko edukacije i certifikacijskih postupaka, pomaže kod zaposlenja razvojnih inženjera i organizira Java konferencije.

Jedna od tih konferencija pod nazivom Javantura održana je sredinom studenoga, a kako najavljuje Mihaljević, u pripremi je i konferencija JavaCro 15 za iduću godinu kojom će uz ostalo obilježiti i 20 godina tog jezika, koji se u Hrvatskoj počeo koristiti kada i u svijetu - 1995.

U svijetu više od 9 milijuna Java developera

U svijetu Javu koristi više od 9 milijuna developera, što je po Mihaljeviću također potvrda popularnosti tog programskog jezika, koja i ne čudi jer iza njega stoji niz velikih tvrtki poput Oraclea, Googlea, IBM-a, Red Hata i Amazona. Danas se u Javi programira praktički sve, od pametnih kartica, IoT uređaja i Android mobilnih aplikacija, preko TV prijamnika i Blue-Ray čitača, pa sve do poslužiteljskih i cloud aplikacija.

Među IT i općenito programerskim poslovima najbolji su u tzv. STEM području (science, technology, engineering and mathematics), dok se za zanimanje Java developera govori da je među najsretnijim jer za njim ne jenjava potražnja, za razliku od drugih. Trenutno je na globalnim portalima za zapošljavanje oglašeno više od 400 tisuća Java poslova. Za te brojke Mihaljević kaže da je iznimno velika, kao što je i sve veća potražnja u cijelom svijetu za općenito IT stručnjacima svih profila, pogotovo u EU gdje 'proizvodnja' IT stručnjaka stagnira te ih već sada nedostaje oko pola milijuna, a do 2020. ta brojka bi mogla dosegnuti i njih milijun.

Java programeri su i među bolje plaćenim IT specijalistima pa primjerice u SAD-u njihova prosječna godišnja bruto plaća iznosi i više od 100 tisuća dolara. Prema anketi HUJAK-a, prosječna plaća Java programera početnika u Hrvatskoj iznosi nešto malo više od 5.200 kuna neto, Java programeri s više od jedne godine iskustva u prosjeku dobivaju 7.500 kuna mjesečno, a oni s više od pet godina iskustva u prosjeku oko 9.500 kuna mjesečno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter