20 godina Art & Musica: Taj žilavi rock

Repetitor su uspjeli privući publiku bliže bini
Repetitor su uspjeli privući publiku bliže bini

Dvadeset godina od početka sinoć je koncertom i promocijom knjige obilježio Art & Music festival i nakon svega jedno je očito - Art & Music ostao je dio bolje prošlosti. Iako je ulaz na koncert u Uljaniku, na kojem je nastupilo pet bendova i to Repetitor, Dik O'Braz, Sake, Udav i Nairobi Wilkomen, bio besplatan, na terasi i u velikoj sali nikad nije bilo zajedno više od 300, najviše 400 ljudi.

Grupa Nairobi Wilkomen, sastavljena od iskusnih riječkih rockera kao što su Vava i Idis Turato, održala je polusatni nastup pred 40-ak posjetitelja koje su zabavili prilično energičnim obradama rock klasika od Beatlesa do T-Rexa i The Whoa. No, sve do nastupa beogradskih Repetitora prostor ispred bine zjapio je prazan. Udav su zapjevali i na hrvatskom, ovaj put pojačani Pinom Ivančićem koji je gulio naranče i banane te bacao kore u publiku. Pokazali su da i u domaćoj varijanti zvuče jednako mračno i efektno te da od svoje horror poetike ne žele odstupiti ni za milimetar.

Stilska principijelnost bila je jedna od odlika svih bendova koji su sinoć nastupili i to stavljamo kao plus. Bendovi kao da su svojom svirkom poručili da ne žele izgubiti svoju osobnost, svoje "ja". Isto tako vjerni svom ponešto melodičnom punku ostali su Sake, veterani pulske scene koji su predstavili i novi spot za pjesmu "Requiem". Vidjeli smo također i četvrti spot pulskih Audio Remainsa, i to za "Cool weather song" koji je režirao Marko Krnjajić.

Dik O'Braz su pobijedili na drugom Art & Musicu, a u Pulu se vratili s drugim albumom pokazati da još imaju snage za dobar punk. To je primijetila i publika te ih je, jedine sinoć, dovukla na bis. Nismo bili te 1994. na Art & Musicu tako da je teško uspoređivati njihov tadašnji i sadašnji nastup, ali zato smo bili 2007. kada nas je oduševio Repetitor koji je tada i pobijedio. Ovaj beogradski, pretežno ženski trio, vratio se u Pulu i u već u prvoj pjesmi pokazao da apsolutno nije izgubio na snazi. Štoviše, sviraju tako da se čini da bi mogli srušiti zid pred sobom i ni najmanje se ne štede.

- Mi smo ovdje bili 2007. i nakon toga ništa nije bilo isto, poručio je gitarist i pjevač Boris Vlastelica. Ne samo da ništa nije bilo isto za njih, nego od tada ništa nije bilo isto ni za Art & Music, jer Repetitor je bio bend čijeg su se nastupa sjećali svi oni koji su te večeri bili na Kaštelu. Oni su sinoć jedini uspjeli privući publiku ispred bine, pokazavši koliki ugled i dalje uživaju. Za njih je vrijedilo stati na plato na kojem su bile one kore od banane koje je Pino bacao, a nitko ih nije počistio. Na svu sreću, nitko se nije poskliznuo.

Bilo je lijepo vidjeti koliku su žilavost prikazali bendovi u Uljaniku, ali nekad je radi ovog festivala publika dolazila iz Rijeke i Splita, a danas su tu tek najpravovjerniji fanovi. Zlatno doba festivala ostalo je u prošlosti, a manifestacija životari. Art & Musicu želimo ipak da opstane, u manjoj formi, s radionicama stripa i novinarstva, pa ako je to već manifestacija za tristotinjak ljudi, neka je.

Prošlosti su se prije koncerta u caffe baru Foška prisjetili Željko Herceg, koji je uz Bradu Slijepčevića pokrenuo festival, a njih dvojica su zajedno su Antom Perkovićem predstavili knjigu "Ajme & Majko - Art & Music festival 1993-2013." Knjiga je zbirka novinarskih tekstova pisanih o festivalu i, kako reče Herceg, zanimljivo je kroz knjigu vidjeti kako se živjelo u to vrijeme, dok se Perković, koji je knjigu uredio, prisjetio kako su bendovi kada su se prijavljivali prvo slali kasete, onda CD-ove, da bi se pojavio i MySpace. Tu su članci novinara kao što je Petar Glodić kojeg Perković smatra najboljim hrvatskim rock novinarom zadnjih 20 godina ili Andrew Mueller čija se reportaža "24 sata od Tuzle" iz 1995. prvi put objavljuje prevedena u Hrvatskoj. Tekstovi nisu mijenjani, a tu su i brojne fotografije. Kako je rekao Perković, ne skrivajući ponos, ovaj podsjetnik nakon svega, daje lijep osjećaj. (Napisao i snimio Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter