2-milijunsko zaduženje bez znanja javnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Raša podignula je kratkorocnu pozajmicu od dva milijuna kuna kod Erste banke na godinu dana. Tri cetvrtine tog iznosa otici ce na pokrivanje lanjskog duga za izgradnju procistaca otpadnih voda u Viškovici, a ostatak na podmirenje troškova javne rasvjete zbog prijetnje HEP-a njenim iskljucenjem, doznajemo od nacelnika Josipa Knapica.

Premda je Opcinsko vijece zaduženje amenovalo na izvanrednoj sjednici još koncem veljace, o ovoj važnoj, financijski teškoj odluci saznali smo sasvim slucajno - provjeravajuci je li vijece ove godine uopce zasjedalo, odnosno nije li prekršen opcinski poslovnik prema kojem sjednica mora biti sazvana najmanje jednom unutar 90 dana. Novinari, naime, na to jedino zasjedanje nisu bili pozvani.

"To što nismo zvali novinare nenamjerna je pogreška. Sve je oko te sjednice bilo na brzinu, naravno, uz poštivanje statuta i poslovnika. Poslije toga sam, usto, bio odsutan dva tjedna", veli Knapic.

On je na sjednici vijeca krajem prosinca minus od 1,5 milijuna kuna glede procistaca pravdao izostankom ocekivane potpore Hrvatskih voda, najavljujuci da ce ga Opcina pokriti kreditom prema labinskom komunalnom poduzecu 1. maj, posredniku u projektu, iako takvo zaduženje nije predvideno proracunom.

"Pozajmicu na 12 mjeseci nije potrebno prikazati u proracunu. Tek ako se radi o kreditu i dugorocnom zaduženju treba tražiti i suglasnost resornog ministarstva. Lani je punjenje budžeta bilo katastrofalno, kao i ove godine. Vrlo je loša naplata prihoda od poreza na osobni dohodak, a dodatni pritisak na opcinsku blagajnu bit ce, bojimo se, povrat poreza krajem ovoga i pocetkom iduceg mjeseca.

Sve cemo podrediti otplati pozajmice i pojedini ce programi morati na cekanje. Koji? To cemo odrediti krajem svibnja", objašnjava Knapic, koji napominje da mu ovlasti omogucavaju i samostalno odlucivanje o takvoj pozajmici, no želio je, tvrdi, transparentno prikazati situaciju vijecnicima.

Iako se radi o zaduživanju u iznosu od šestine ove godine planiranih ukupnih izvornih prihoda Opcine, ono, po njemu, nece ugroziti redovno poslovanje lokalne zajednice, odnosno izvršenje obveza proracunskim korisnicima.

Nedavno je Opcina, upoznaje nas, zatvorila kredit koji ju je mjesecno opterecivao sa 70-ak tisuca kuna. Vjeruje da bi, povrh toga, ove godine mogla naplatiti i oko 500 tisuca kuna komunalnog doprinosa od gradana koji su podigli lokacijske dozvole te im je placanje spomenutog nameta preduvjet za ishodovanje gradevinskih preduvjeta. Njih cinjenica da Raša jedina u Istri nije donijela prostorni plan, tvrdi Knapic, ne prijeci da dobiju dozvole za gradnju.

Oporbeni vijecnik Zuhdija Buljubašic (SDAH), koji je i ranije povlacio pitanje placanja duga za procistac, jedini se na izvanrednoj sjednici, prenosi nam, usprotivio dizanju pozajmice. Tom je zgodom pitao i ima li Opcina još duga prema dobavljacima, na što mu je odgovoreno pozitivno, ali, napominje, bez specificiranja minusa.


Podijeli: Facebook Twiter