2. broj Histrije: Kontinuitet koji je urodio plodom

Predstavljanje godišnjaka Histria na pulskom sveučilištu (B. VINCEK)
Predstavljanje godišnjaka Histria na pulskom sveučilištu (B. VINCEK)

Drugi broj Histrije, godišnjaka Istarskog povijesnog društva predstavljen je na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. O časopisu koji objavljuje znanstvene i stručne priloge, kao i recenzije i prikaze iz područja povijesne znanosti u njezinu širem smislu govorili su Robert Matijašić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Elena Uljančić-Vekić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine i Maurizio Levak, glavni urednik Histrije, dok je moderator bio Milan Radošević, tajnik društva.

- Na ovom broju svojim je radom sudjelovalo čak 49 suradnika. Važno je napomenuti da se kao suizdavač sveučilištu priključio i Povijesni i pomorski muzej Istre, napomenuo je Radošević.

Levak je rekao da je godišnjak puno deblji i sadržajniji od prethodnog.

- Politika uredništva časopisa je da pokušamo pratiti sve što se relevantno događa na polju historiografije. Velik je broj dobrovoljaca koji surađuju na izradi ovog časopisa jer se sva sredstva troše za prijelom i tisak, a ostalo čini volonterski rad. Nakon objave trećeg broja ići ćemo na klasifikaciju časopisa pa ćemo vidjeti gdje će nas svrstati, kazao je Levak.

Matijašić je apelirao na dosljednost objavljivanja publikacije da bi se ustalio financijski doprinos, dok je ravnatelj Kešac kazao da je s ovim drugim brojem vidljivo da je inicijativa pokretanja časopisa bila hvalevrijedna jer je popunila prazninu koja se osjećala u publicistici povijesnih tekstova u Istri.

Elena Uljančić-Vekić  rekla je da godišnjak sadržava autorske tekstove povjesničara kao i brojne ocjene, prikaze i izvještaje, a zatvara se sjećanjem na Vesnu Girardi Jurkić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter