19. Šoljanovi dani u znaku A. G. Matoša

Pozivnica za Dane Antuna Šoljana
Pozivnica za Dane Antuna Šoljana

Dani Antuna Šoljana koji se održavaju po 19. put u Rovinju 4. i 5. travnja bit će posvećeni 100. obljetnici smrti Antuna Gustava Matoša. Manifestacija koju organiziraju Pučko otvoreno učilište grada Rovinja, Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" i Društvo hrvatskih književnika počinje u petak u 18 sati u Multimedijalnom centru dodjelom nagrada učenicima srednjih škola Istarske županije za najbolje radove na temu "Književno djelo i lik Antuna Gustava Matoša" u povodu 100. obljetnice piščeve smrti.

Melita Jurkota iz rovinjskog POU-a objašnjava da su ove godine učenici mogli predati i radove drugačije od eseja te da su se na tu temu mogli izraziti i putem dramskih recitala, videouradaka, likovnih radova i tome slično.

- Nakon dodjele nagrada, u 18.30 sati, također u rovinjskom MMC-u, bit će održan razgovor o Antunu Gustavu Matošu na kojem će sudjelovati Sibila Petlevski, Milana Vuković Runjić i Zdravko Zima, a u 20 sati u kazalištu "Antonio Gandusio" igrat će predstava Antuna Šoljana "Romanca o tri ljubavi" u produkciji Scene Gorica i režiji Tomislava Pavkovića.

Kao i svake godine, centar manifestacije bit će znanstveni skup koji će se održati u subotu ujutro s početkom u 10 sati u MMC-u. Na njemu će sudjelovati 14 autora koji će pročitati svoje referate, a među njima su i tri pulska studenta 3. i 4. godine studija.

U subotu, 5. travnja, 13.30 sati u MMC-u će biti predstavljen zbornik radova "Mate Ujević danas" u izdanju Male knjižnice DHK-a, o kojem će govoriti Božidar Petrač, Boris Domagoj Biletić, Bruno Kragić i Ivica Matičević, a film "I dok je srca, bit će i Kroacije – A. G. Matoš" na programu je u 15.30 sati.

- Od 31. ožujka do 5. travnja održava se i Tjedan DHK, a tom prigodom svi zainteresirani moći će na rovinjskom Trgu M. Tita od 9 do 14 sati moći kupiti knjige u izdanju DHK po promotivnim cijenama. I ove godine vizualni identitet Šoljanovih dana potpisuje Petikat koji je za ovu priliku pripremio posebne bilježnice, programske letke pa i pečat sa Šoljanovim likom, kazala je Jurkota.

Pokrovitelji Dana Antuna Šoljana su Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Rovinj. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter