19. sajam knjige: Važno je zvati se Tolstoj

Doručak s autoricom Tatjanom Tolstajom (M. MIJOŠEK)
Doručak s autoricom Tatjanom Tolstajom (M. MIJOŠEK)

Nakon nepretenciozne, a stoga i pogođene, ceremonije otvaranja 19. sajam knjige u Istri krenuo je sa svojim bogatim programom, a sinoć u sklopu Izleta u Rusiju u crvenom se salonu brojnoj publici predstavila ruska spisateljica Tatjana Tolstaja. Ona je u razgovoru s Vladislavom Bajcem govorila o Rusiji, književnosti, izdavačima-lopovima, ruskim navadama i čudnim reakcijama naroda.

- Ako Rusu ponudite posao i kažete da će mu plaća, ostvari li normu, biti 3.000, a samo ako ju pređe da će dobiti 5.000, on će odmah prestati raditi. Zašto? Zato što to Rus ne razumije. On smatra da je u startu prevaren te da je odmah trebao dobiti 5.000, pa za tri neće niti početi raditi, kazala je Tolstaja.

Ovakve reakcije narodnog ponašanja ubacila je i u svoj prvi roman - "Kis" - koji je nedavno preveden na hrvatski. "Kis" je groteskna satira smještena nekoliko stoljeća u budućnosti, u novom kamenom dobu nakon atomske eksplozije. U tom svijetu caruju glupost, praznovjerje i mutacije. Knjiga je bila toliko popularna u Rusiji da je Tolstaja svoju sljedeću zbirku priča nazvala "Nije Kis". Tolstaja je jutros bila gošća Doručka s autorom Voje Šiljka kojeg je zanimalo u kojem je rodu autorica sa slavnim Lavom Tolstojem.

- Zapravo i nismo rod, ali imamo zajedničkog pretka - on je bio ministar unutarnjih poslova Petra Velikog. Budući da je spletkario protiv Petra, trebao je biti pogubljen, no Petar je cijenio njegovu veliku pamet pa ga je za kaznu poslao kao izaslanika u Carigrad. Tamo je pak spletkario protiv sultana pa je završio u zatvoru zvanom Sedam kula. U snu mu se obratio sv. Spiridon (koji otada postaje svetac zaštitnik Tolstojevih) i koji mu je, kaže predaja, kazao što treba reći da ga ne pogube. On je sveca poslušao i tada su ga prognali u Rusiju. Tamo je ponovo radio spletke, no ovaj put u korist Petra Velikog pa ga je ovaj proglasio grofom. Zato je na grbu Tolstojevih nacrtano sedam kula. On je imao dva sina i otuda su krenule dvije loze Tolstojevih - one Lava Nikolajevića i one moje, pojasnila je Tolstaja. (Boris VINCEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter