19. R. A. P. otvorio Predrag Todorović

Bruno Mascarelli, Predrag Todorović i Dario Sošić (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Bruno Mascarelli, Predrag Todorović i Dario Sošić (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U galeriji svetog Tome otvorena je prva od četiri najavljene ovogodišnje izložbe R. A. P.-a (Rovinj Art Programa), a koje se već 19 godina, kao sastavni dio izlagačke djelatnosti Zavičajnog muzeja Rovinj, odvijaju u ovom sakralnom objektu starogradske jezgre. Ljetni je ciklus otvoren izložbom crteža "Polje-matrica" autora Predraga Todorovića, i može se razgledati sve do 3. srpnja.

Kako je prilikom predstavljanja umjetnika istaknuo viši kustos muzeja Dario Sošić, Todorović radi slike na neuobičajenim materijalima - na metalnoj podlozi od aluminija, bakra, mesinga i inoxa služeći se pri tom, umjesto kistom, olovkom ili bojom, grafičkom iglom kojom vrlo strpljivo i pedantno, crtu po crtu, izrađuje sliku.

- Njegove slike odišu osobnošću, i baš kao što je primijetio uvaženi slikar Bruno Mascarelli, kao da je na njima i otisak prsta samog autora, prokomentirao je Sošić, podsjetivši i da upravo ovaj prostor, gotovo dva desetljeća njeguje poseban i drugačiji izričaj umjetnika jer im pruža mogućnost da na manje konvencionalni način predstave svoj rad i djela. Drugim riječima - likovnu avangardu, pojasnio je Sošić.

Autor popratnog kataloga Ivica Župan zapisao je da "Todorović očituje izuzetnu sposobnost da kovitlacem impulzivnih gesta, hitrim i žustrim potezima organizira veliku all over površinu slikarskog polja i postigne stupanj vizualne aktivizacije".

- Ovi crteži su primordijalna masa (kaša), "primordijalna juha", u kojoj svaka crta izgleda poput bljeska namjere, volje, supstancija iz koje će možda tek nastati pojavno-fizičko, formativno, mentalno, emocionalno. U ponuđenoj nedefiniranosti zajedničko im je stanje naslućivanja i iščekivanja, zapisao je, između ostalog, Ivica Župan. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter