19. PUF: Na otoku nesreće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni kazališni festival PUF ušao je u svoj drugi dan, i to predstavama "Booroloola" Achilleasa Chariskosa i Adama Reada na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta i "Sand - Woman" češke skupine Nanohach i Lee Švejedove u parku Monte Zaro. Obje predstave naglasak stavljaju na ples, no glavna razlika je u samom pristupu koreografiji i naraciji. S jedne strane imamo snažan fizički i vizualni teatar, a s druge profinjen i estetiziran suvremen plesni pokret.

"Booroloola" priču crpi iz stvarnog događaja - pada vojnog zrakoplova u sjevernoj Australiji gdje su mještani stvorili i ples imena "zrakoplov" kojom su odali počast tom nesretnom događaju. Priča počinje sasvim jasno s Readom i Chariskosom u ulozi spomenutih domorodaca koji zadirkuju publiku i nakon pada zrakoplova dolaze na mjesto nesreće.

Radnja se tada zakomplicira pa se na mjestu nesreće, među "smećem civilizacije" nađu intelektualac koji sumanuto tipka po pisaćoj mašini i žena koja mu se smije, dva suparnika koja uzvikuju imena žena da bi se poslije dobacivala snopom svjetlosti, voodoo svećenici i njihova procesija, rađanje i dječja igra, a naposljetku i poduža borba dva muškarca…

"Booroloola" pati od nesređenog koreografskog koncepta pa se unatoč iznimnoj fizičkoj spremi i okretnosti izvođača sama naracija izgubila negdje po putu, dok su se pojedine faze te priče ponavljale u nedogled. S druge strane, glumci su svoje uloge odigrali bez predaha pa je njihova moć i suvereno vladanje scenom ono što će publika najviše pamtiti.

Plesna predstava "Sand - Woman" tipična je predstava suvremenog plesa u kojoj na početku nalazimo osamljenu ženu koja u mraku parka leži pored male plinske lampe. Ona se budi, a pridružuju joj se dvije plesačica koje na "scenu" isprate likovi u crnom svjetlosnim snopovima. Plesačicama nude odjeću te one polagano kreću u ples. Sve se naravno završava padom plesačica i gašenjem plinske lampe. "Sand - Woman" bi u svojoj potki trebala sadržavati priču žena koje se nalaze u zamišljenom pješčanom krajoliku i koje pomirene sa svojom sudbinom, pod budnim svjetlom stražara, nastavljaju živjeti (čitaj: plesati) gdje nitko drugi ne bi želio…

Program trećeg dana PUF-a počinje sutra u 20.30 sati u INK-u gdje će članovi švedske SU-EN Butoh Company izvesti predstavu "Soot". U 22 sata u dvorištu Rojca na programu je glazbeni performans "Human Mechanisam" u izvedbi srpskih Music Band Tripcycla i Golden Branch Theatera. U festivalskom klubu u Monte Paradisu za glazbu će se od 23 sata nadalje pobrinuti dvojac DJ Malix i PM Perzijan. (B. VINCEK, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter