19. PUF - Anđeli na štakama

Nezgrapni anđeo na štakama
Nezgrapni anđeo na štakama

Treći dan 19. PUF-a, međunarodnog kazališnog festivala, donio je malu i nepretencioznu plesnu predstavu "Etc, etc." francuske skupine Oriantheatre na Maloj sceni INK-a te predstavu uličnog kazališta "Višnjik" ukrajinske skupine Lviv academic theatre Voskresinnia na pulskom Forumu.

"Etc, etc." donosi nam priču "palog anđela" koji prvo nailazi na nerazumijevanje ljudi, potom i na emulaciju, a u konačnici na podsmijeh i ruganje. Sam početak predstave (prvih nekoliko scena) prepun je repeticija plesnih koraka (nošenja anđela i ljudske "lovice"), no struktura se mijenja kada prvi "novi" anđeo pokušava plesati uz pomoć štaka. Taj plesni solo razbio je narativnu krutost predstave koreografa Mehdija Farajapoura, koji se pred kraj radnje i sam pojavljuje na sceni.

Francuska predstava ima međunarodni ansambl pa su se osim koreografa na sceni našli i Antonio Izquierdo Martinez, Kate Marušić, Lucija Mikas, Quim Vilagran Casanovas i Helena Beilvaire. "Etc, etc." inspiraciju crpi i iz poezije s natruhama apsurda Antonina Artauda, a progovara i o odnosu Platonovih ideja i njihovih "nesavršenih" preslika, o utjecaju mase na pojedinca te o vječnoj ljudskoj okrutnosti prema slabijemu.

Kroz cijelu se predstavu provlači gotovo neprimjetna humorna crta koja svoj uskličnik dobiva na samom kraju u obliku kokoši koja doslovce pada s neba…

Ono što najviše krasi ovu plesnu predstavu koja nenametljivo koristi i videoinstalaciju jest jednostavnost i nepretencioznost - kako same koreografije, tako i izvedbe uvježbanih, no daleko od savršenih plesača. Anđeli na štakama nisu elegantni ni graciozni, pa takav nije bio ni njihov ples, ali sve su Farajapourove koreografske sekvence pomno promišljene i razumljive.

"Višnjik" ukrajinske skupine Lviv academic theatre Voskresinnia na pulski je Forum donio priču čuvene Čehovljeve drame koja govori o neizbježnoj propasti jedne osiromašene vlastelinske obitelji. Unatoč tome što se radi o predstavi uličnog teatra koja je namijenjena široj publici, tijekom izvedbe nije uvijek bilo sasvim jasno što se na sceni događa, a natuknice koje je publika tu i tamo mogla čuti na više jezika bile su gotovo nerazumljive.

U svakom slučaju, "Višnjik" ima nekoliko efektnih scena (pogotovo one koje se tiču sna protagonistkinje), no uporabljena pirotehnika i igre s vatrom nisu bili posebno impresivni. Publici će u sjećanju najviše ostati upravo scene gdje su glumci na štulama, a dirljiv je bio i kraj kada je naslovni višnjik nestao u plamenu.

Sutrašnji program PUF-a počinje u 20.30 sati u Zerostrasseu, gdje će igrati "Proba orkestra" domaćina festivala, kazališta Dr. Inat. U 22 sata na Karolini će poljski Teatr Osmego Dnia izvesti predstavu "The Ark", dok će u ponoć i pol u festivalskom klubu Monte Paradisa Primož Oberžan održati glazbeni performans naziva "Federmeister". U festivalskom će klubu u ponoć biti i diskusija o predstavama te podjela nagrada Kazališnog neba PUF-a. (B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter