18. Šoljanovi dani posvećeni Vidinom stvaralaštvu

Komemoracija pred kućom Antuna Šoljana
Komemoracija pred kućom Antuna Šoljana

U organizaciji Društva hrvatskih književnika (DHK) i Pučkog otvorenog učilišta, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Rovinja, u Multimedijalnom centru je održan 18. književno-znanstveni skup Dani Antuna Šoljana.

Otvarajući skup predsjednik DKH Božidar Petrač podsjetio je da se ove godine obilježava 20. obljetnica smrti Antuna Šoljana i 100. godišnjica rođenja Viktora Vide, čijem je književnom opusu posvećen ovogodišnji književno - znanstveni skup.

- Šoljan i Vida su imali jednu zajedničku nestašnu osobinu, okupljali su oko sebe ljude, prvi kod nas, drugi u dalekom svijetu. Pjesnički modernistički opus Viktora Vide može se po mnogo čemu usporediti sa stilom jednog od naših najboljih pjesnika Slavka Mihalića. Nažalost nije imao sreće stvarati u domovini, jer, jedno je pisati u izgnanstvu, a drugo u svom kraju, rekao je otvarajući skup Božidar Petrač.

Skup je inače započeo pjesničko-slikarskim performansom "Pjesma za Viktora Vidu", koji su izveli Stanislav Habjan i Danijel Žeželj. Potom je Tomislav Brlek predstavio knjigu "Svojeručno - Šoljan" izabranih pjesama Antuna Šoljana, koju je u povodu 20. obljetnice smrti pisca izašla u ediciji Mala knjižnice DHK.

U knjizi su u nekoliko poglavlja izabrane pjesme nastale od 1956. do pred smrt 1993. godine. Tu su i njegovi prijevodi pjesnika američkog i modernog zapadnog književnog kruga.

O kritikama i esejima Viktora Vide govorio je Milorad Stojević. Daniel Mikulaco je svoj ogled posvetio Vidinim prozama, a Antun Pavešković njegovu mediteranizmu. Irvin Lukežić je analizirao Vidinu pjesmu "Groblje pored mora", a Davor Šalat njegov poetičko-stilski profil pjesništva u zbirkama "Svemir osobe" i "Sužanj vremena".

Cvijeta Pavlović govorila je o Viktoru Vidi i francuskim pjesnicima, a Martina Kokolari o talijanskim temama u Vidinu opisu. Slaven Jurić je analizirao vezani i slobodni stih u poeziji Viktora Vide. O autobiografskim Vidinim zapisima govorio je Boris Domagoj Biletić, a o njegovom pisanju za "Hrvatsku reviju" Ljubica Josić.

Božidar Petrač je objasnio pozadinu Vidina eseja "Rasulo Doriana Vlaja", dok je odsutni Ante Stamać priložio svoj ogled o Vidinom eseju o njemačkom filozofu Jaspersu.

Tradicionalno, prije književno-znanstvenog skupa položen je vijenac na kuću Antuna Šoljana u Ulici Pod lukovima, u kojoj je pisac često boravio i pisao. Uz izvedbu pjesama Antuna Šoljana i Viktora Vide, koje su govorili profesorica Maja Stanković i njene učenice Ines Hardi i Tara Šverko, vijenac je ispod spomen ploče položio Božidar Petrač.

Zbog bolesti jednog glumca, za 29. svibnja odgođena je izvedba predstave Tatra &TD "Mrzim istinu!" Olivera Frljića, koja je trebala otvoriti ovogodišnje Dane Antuna Šoljana. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter