18. Šoljanovi dani: Hommage Viktoru Vidi

S prošlogodišnjih Šoljanovih dana (M. MEDIĆ)
S prošlogodišnjih Šoljanovih dana (M. MEDIĆ)

Književno znanstveni skup, 18. Dani Antuna Šoljana, koji su ove godine posvećeni književnom opusu Viktora Vide održat će se od 12. do 13. travnja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta grada Rovinja i Društva hrvatskih književnika, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Rovinja.

Dani Antuna Šoljana započet će u petak, 12. travnja u rovinjskom Multimedijalnom centru i to predstavom teatra &TD "Mrzim istinu!". Režiju potpisuje Oliver Frljić, a igraju Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković.

Riječ je o autorskoj predstavi redatelja koja daje uvid te rastvara unutarnje kompleksne odnose unutar autorove obitelji. Broj karata u prodaji ograničen je na sto.

U subotu će u 9.30 sati biti položen vijenac na kuću Antuna Šoljana, a u 10.30 će u Multimedijalnom centru započeti književno znanstveni kolokvij "Viktor Vida, život i djelo" čime će biti obilježena i stota godišnjica rođenja ovog prozaista, esejista, književnika i likovnog kritičara, najznačajnijeg hrvatskog emigrantskog pisca, koji se rodio 1913. u Kotoru, a umro 1960. godine u Buenos Airesu.

Na književno-znanstvenom kolokviju o Vidi, ali i Antonu Šoljanu, govorit će Tomislv Brlek, Ante Stamać, Božidar Petrač, Milorad Stojević, Daniel Mikulaco, Antun Pavešković, Irvin Lukežić, Cvijeta Pavlović, Martina Kokolari, Slaven Jurić, Davor Šalat, Boris Domagoj Biletić i Ljubica Josić. Moderator kolokvija je Ivica Matičević, a autorsku posvetu "Pjesma za VV" kazivat će Stanislav Habijan i Danijel Žeželj.

Čitanje poezije zakazano je u 19.30 sati u Multimedijalnom centru, a sudjeluju Boris Domagoj Biletić, Goran Filipi, Božidar Petrač, Ante Stamać, Milorad Stojević i Davor Šalat. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter